Pages

Monday, December 17, 2012

Dilema orang kota

Salam.

Tadi aku ada baca artikel kat metro ahad, cerita pasal hal orang kota yg terpaksa mengharungi kesesakan lalu lintas setiap hari bekerja. Aku tertarik utk bincang psl hal KESIBUKAN PARA IBUBAPA yg terpaksa bgn awal, uruskan anak2, uruskan kerja di rumah, balik lewat dan seterusnya.

Bila kedua2 ibubapa bekerja di luar, keanak kecil akan ditinggalkan pada pengasuh atau di taska. Yang bersekolah pulak kena balik sendiri. Senang kata, kesian pada anak2, kesian juga pada ibubapa sbb tak dpt nak spend masa lebih dgn anak2.

Kalau diberi pilihan, sudah tentu kebanyakan ibu taknak kerja kat luar, better duduk rumah jd surirumah dan uruskan anak2. Biarkan suami saja yg kerja.

Era sekarang ni mmg sgt mencabar utk uruskan keluarga. Kos hidup yg tinggi adalah punca utama kenapa si ibu terpaksa bekerja di luar atas tiket utk menolong meringankan beban ekonomi rumahtangga. Cuma, yg jd persoalannya, adakah itu jalan yg terbaik?

Itu yg bermain di fikiran aku tgh mlm buta ni. Aku cuma dpt simpulkan, mesti ada jalan lain yt lebih baik utk balancekan hal kerja dan jugak hal keluarga. Tak nak nnt anak2 terasa diabaikan.

Sekian.

Friday, August 17, 2012

Because they dont care

Sometimes u have to give up on people not because u dont care, but because they simply dont care.

Sunday, August 12, 2012

Lots of foods for Iftar

I've been very busy with work, till I realize one thing; I feel very light, like I''ve lost 5 kg in just. a few days.

Thus, tonight I'm gonna eat a lot!! I bought lots of meals for Iftar today, and I'm planning to eat for the whole night!! Seriously.

First post from galaxy s3

Hi all,

Thanks to my wife, I got my own S3!

Friday, January 27, 2012

Papa-to-be

Salam semua. Untuk pengetahuan semua, tak lama lagi, aku akan menjadi seorang DADDY!!

Sekarang ni isteriku tengah berjuang untuk melahirkan anak pertama kami nanti. Dijangka tak lama lagi baby akan due. InsyaAllah, if everything is ok, wife aku akan bersalin di Kuala Pilah.

Saat gementar tu memang lumrah bagi aku. Kenapa? Kerana aku akan memikul tanggungjawab yang berat sebagai ayah untuk mendidik anak dan juga memimpin keluarga. Nasib baik aku dianugerahkan isteri yang sangat smart dan bijak:)

Anak pertama kami ini akan menjadi cucu pertama di belah keluarga aku, cucu pertama untuk nenek aku belah ayah, manakala cucu ketiga belah keluarga isteri aku. Dia akan menjadi abang/kakak kepada semua adik beradik dan sepupunya nanti.

Semoga aku dan isteri diberi kekuatan untuk memantapkan ilmu, akhlak dan jatiditi anak-anak kami. Kami tahu, ini bukan misi yang mudah.

Till then~
Related Posts with Thumbnails