Pages

Sunday, May 29, 2011

Download Speed

The best DL speed I’ve ever got (test on 25 March 2010)

the best of the best DL 

My best DL speed within one year(test on 23 August 2010)

best DL

I can say that this is current average DL speed that I always get:)

Current DL

Friday, May 27, 2011

Pembaharuan Passport Malaysia

Memandangkan passport aku dah nak tamat tempoh, aku pun pergi ke Kedutaan Besar Malaysia kat Shibuya untuk renewkan passport aku. Actually, aku dah prepare awal2 semua dokumen yang perlu, tup2 sampai kedutaan je ada benda yang tak complete:(

Nak dipendekkan cerita, aku hanya sediakan dokumen2 seperti di bawah, yang mana aku dapat info ni dari website msaj, iaitu;

Renew passport

    1) Pasport (salinan asal dan photocopy);
    2) Kad Pengenalan (salinan asal dan photocopy);
    3) Surat Beranak (salinan asal dan photocopy);
    4) Sijil Kewarganegaraan (salinan asal dan photocopy) -sekiranya ada;
    5) 2 keping gambar terbaru (warna) berukuran pasport (5 x 3.5 cm) – gambar ‘instant’ tidak diterima;
    6) Sijil Perkahwinan Malaysia (salinan asal dan photocopy) sekiranya ada;
    7) Surat Pengesahan dari institusi pengajian (sekiranya berlajar) atau dari majikan (sekiranya bekerja) di Jepun; dan
    8) Bayaran Pasport.

Dokumen2 di atas sebenarnya tak lengkap, dan aku dikehendaki untuk photostat lagi dokumen2 yang tak ada. Semua dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut; (aku ambil dari website Kementerian Luar Negeri)

DOCUMENTS REQUIRED

1) Form IM.42 – Pin. 1/97 (ambil borang & isi kat embassy)

2) Malaysian Passport and 2 photocopies of all pages except blank pages

3) Malaysian Identity Card and 2 photocopies of both sides

4) Malaysian Birth Certificate and 2 photocopies

5) Malaysian Marriage Certificate and 2 photocopies (for married applicants)

6) 3 recent photographs measuring 5 cm x 3.5 cm with light blue background (photos must be taken at a photo studio, vending machine photos or instant photos will not be accepted)

7) Student Status Certificate and 1 photocopy (for students) (在学証明書)

8) Employee Status Certificate and 1 photocopy (for workers)

9) Certificate of Alien Registration and 1 photocopy (not required for non-residents in Japan)

Application must be made by a parent if the applicant is below 18 years of age. In such a case, the following documents are required as well:

11) Parent’s Malaysian Passport and 2 photocopies of pages with personal information, passport number, status of residence and signature of holder

12) Parent’s Malaysian Identity Card and 2 photocopies of both sides

13) Parents’ Malaysian Marriage Certificate and 2 photocopies

* All photocopies are required to be made in A4 size paper

Alhamdulillah, segala urusan selesai jugak. Tapi, tulah, kat sini berlaku kekeliruan info. Info yang ada kat website MSAJ agak kurang tepat dan perlu diperbaiki secepat mungkin. Kang jadi macam aku yang maybe “tersalah baca”. Info yang paling betul rujuk kat website KLN.

By the way, rupanya tak boleh nak renew passport untuk setahun or 2 tahun. Kalau renew kat overseas, proses permohonan pembaharuan passport itu sendiri bermaksud permohonan passport Malaysia yang baru. Kalau kat Malaysia barulah boleh nak pilih macamana kita nak renew tempoh sahlaku passport.

Pengajarannya, kalau nak buat sebarangan urusan rasmi, seeloknya rujuk info dari sumber yang paling tepat. Kalau kes aku yang ni, rujuk kat website KLN, bukan rujuk kat website MSAJ.

Oh, jumlah bayaran untuk permohonan passport renewal ini ialah 8,270 Yen!! Terbang duit aku:( Sahlaku 5 tahun. InsyaAllah siap dalam 3 bulan:)

Sekian:)

ps: Staf nihonjin kat bahagian konsular amat fasih berbahasa Inggeris. I’m impressed! Tercabar speaking aku hahaha:P

Not So Much

Just a quick update.

Since mid-April, I've been studying and doing presentation about basic electromagnetism & microwave engineering. But now, it's time to start doing real antenna. For that, I've been assigned by Kimura sensei to give presentation about 円形MSA(Circular Microstrip Antenna).

Maybe after 3 weeks, I'll make my own basic antenna. That's what I've been told by sempai.

Sore jya, mata:)

Friday, May 20, 2011

A weekly commitment

Currently I am restraining myself from doing something I like-tweeting.

It’s been 4 days since I started this exercise. Why I did that? Why I don’t want to tweet, or even worse, read other people tweets?

A weekly thing I’m doing is about allocating my time for learning Adobe Photoshop. I’ve been longing to do this since 4 years ago, but I wasn’t able to practice it properly. Everything was nothing but “hangat-hangat tahi ayam”*again. Since I’ve fed up with that, I decided to master Adobe Photoshop basics for just a week.It’s also a weekly experiment on how I can control myself.

I’d rather do a much more less commitment, like this one. Once I cleared this hurdle, I think I can move forward to a bigger commitment.

Wish me luck, people!

Tuesday, May 17, 2011

Halal vs Haram

In Japan, you have to be careful when choosing your halal food. Especially when going out and you want to eat at the fast food restaurants. Obviously, beef and chicken are haram.

I looked for some info about this matter, and here is what I got:

Halal:

  1. Lotteria : Vegetable oil is used for prawn hamburgers, potatoes and apple pies. The shortening contained in the bread for hamburgers is made by only vegetable oil.
  2. Kentucky : Vegetable oil is used for fish, potatoes' and apple pies separated from fried chickens. The shortening contained bread for hamburgers is made by only vegetable oil.
  3. Mr.Donut : Vegetable shortening and vegetable oil are used.

Haram:

  1. McDonald : Lard is used as oil for cooking for fish burgers and potatoes.
  2. Mos Burger : Though vegetable oil is used for cooking, fish and potatoes are fried together with pork and other meats.

ps: These information are based on telephone contacts between Islamic Association of Nagoya and the head offices of each manufacturing company and factory.

pss: lard is fat from the abdomen of a pig that is rendered and clarified for use in cooking.

source: Islamic Association of Nagoya

Saturday, May 14, 2011

Torrent: Kena tangkap ke tak?

Salam & selamat sejahtera.

Aku sentiasa berhati-hati bila mendownload guna torrent. Sejak January 2010, bila kerajaan Jepun dah start apply undang-undang pasal mendownload(memuat-turun) file melalui torrent software or p2p software, aku dah macam takut nak download banyak-banyak.

Antara amalan yang aku amalkan bila download file, contohnya aku nak download How I Met Your Mother, aku akan pastikan aku limitkan download speed & upload speed. Kalau tak limitkan aku cuak bandwidth yang aku guna akan dikesan oleh ISP aku iaitu KDDI.

Mengikut dari pengalaman aku, kalau guna torrent software itu sendiri tak salah. Cuma yang jadi salah kalau kita download file yang ada “copyright reserved”, atau dengan kata lain kalau kita download file tanpa kebenaran penciptanya.

Rasanya aku nak download cerita banyak-banyak, so that nanti aku balik Malaysia ada la kan hiburan nak layan kat rumah. Lagipun, adik aku suka sangat nak tengok anime Naruto, Bleach dll.

Mmm. Isteri dah minta update blog selalu, so as first step, aku guna Windows Live Writer untuk menyenangkan aku untuk memperbanyakkan lagi post kat blog ni. InsyaAllah dengan adanya software ni, aku jadi lebih rajin untuk menulis. Kalau boleh aku tak nak jadi sekadar “hangat-hangat tahi ayam”.

Oh ye, aku ada blog lain, tapi blog ni aku guna Japanese. Blog ni lebih menumpukan kepada final year project aku.

Tu je lah kot. また~

Signboard ke Majlis Walimatul Urus sebelah lelaki

Sunday, May 1, 2011

Update terkini

Salam, seperti yang sedia maklum, aku kini bergelar suami orang, atau yang lebih tepat sekali suami kepada Puan Zunita Ramli. Alhamdulillah, setakat ni hidup kami bahgia, rezeki pun kelihatan murah, dan yang paling penting, kami selamat di bumi negara matahari terbit ini.

Disebabkan aku terpaksa tunggu 2 bulan lebih lagi untuk dapat biasiswa, hidup kami berdua sekarang ini ditanggung oleh savings kami, part-time aku, dan juga, sedikit bisnes kecil yang wife aku buat. Cukuplah untuk hidup, tak lah miskin dan taklah mewah.

Aku sangat bertuah sebab dapat isteri yang sangat baik hati dan memahami keadaan aku yang masih lagi belajar.  Kalau ikutkan aku nak je aku beli kereta so that boleh jalan-jalan ke mana-mana tempat sekitar Kanto ni. Tapi tulah, yang ada basikal je, banyak kali jugak la aku kata kat isteri kebaikan naik basikal ni hehe. Kan naik basikal ni jimat duit, boleh exercise, boleh beromantik sambil naik basikal, macam2 lagi lah kan. Rezeki yang ada sekarang memang aku akui terhad untuk kami berdua. InsyaAllah nanti kalau aku dah grad, then balik Malaysia, aku nak senangkan hidup keluarga aku ni. Sekarang ni bersyukur sangat ada part time kat Tokyo, kerja sebagai guru Bahasa Melayu kat sebuah institut bahasa asing. Gaji pon agak lumayan, walaupon seminggu aku cuma mengajar 3,4 kali je.

Oh, lagi satu, sebagai pelajar tahun akhir kat Saitama University ni, aku kena buat fyp, syarat wajib untuk grad. InsyaAllah aku akan belajar, mengkaji dan buat antenna hehe.

InsyaAllah jugak akan update lagi blog ni dari masa ke masa. Agak kaku jugak nak update kali ni, sebab rasa cam dah setahun tak update.

Till then, また~~~

ps: Congrats to Reena & Wahi yang baru je kahwin minggu ni:) Semoga korang bahgia sehingga ke syurga:)
Related Posts with Thumbnails