Pages

Sunday, November 27, 2011

Panduan Mendidik Anak Mengikut Islam

from http://myibrah.com/panduan-mendidik-anak-mengikut-islam

1) Jangan pukul anak dari lutut ke atas.

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

 

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w.
“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.
9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.
“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Saturday, October 29, 2011

Very sarcastic article about engineers in Malaysia.

A very great article about the real situation of engineers in Malaysia.
Sad, but it's the truth :(




So you’re good at maths and science and since the general perception in school is that anyone who isn’t in the science stream is dumber than those who are, you somehow ended up in it anyway because your mom would like to avoid the embarrassment of telling other mothers that you’re in the economics class.

Then there’s the biology part where, by default, you should either be a doctor, pharmacist or something along the line, but since you’re not in the mood of cutting up people, looking at rectums, smelling blood or dealing with old people, you wonder what in the world should you do with these good results of yours. You want something which isn’t as difficult as, say, “Theoretical Physics” yet at the same time has the effect of impressing the chicks in campus by the mere mention of your major, so naturally you ended up in the school of engineering.
Indeed, while going through triple integrals and rearranging alphabets in a mathematical formula, you began to day-dream that someday you will be the next Steve Jobs, loved and revered all over the world – thanks to the gadgets and devices you designed or invented, used by millions around the world, being worshipped by throngs of cultist hipsters who are actually nerd wannabees that ended up in arts and design.
Indeed as you have guessed it by now, this article is for those of you in freshman year who still have a chance to turn back, or for that student who is currently pulling an all-nighter for that big electromagnetics exam tomorrow and somehow stumbled upon this. This is an inscription, an oracle, a prophecy of what may lie in your near future. Do continue reading but let this technological soothsayer warn you: what you read may make you a little insecure, disheartened and perhaps a bit confused. Do forge ahead young Padawan, but do it at your own peril. Now since we’re done with the cool wordy disclaimer, let’s carry on.
Move a few years forward and voila! you’ve graduated – either you end up with flying colours or repeating several papers and have to extend your studies; either way, it’s fine, as you will find out later it really doesn’t matter for the real race isn’t really about getting three point something-something; rather it’s navigating your way through countless of obstacles that you never thought of, like figuring out the exact diameter of a screw that is small and light enough for an ant to carry yet can hold things together in an earthquake.
After you went through the awkward interviews and once the hype is over, while sitting in your production line, looking at your computer screen or standing in your construction site, you began to realise several things. For one, engineering isn’t what you thought it would be; you realise that this isn’t the 80s and early 90s where engineers were the revered choice for a career path of your girlfriend’s parents. In fact, you probably began to question all those years spent on physics and maths when you learn that the dude who operates the knobs and buttons in a recording studio is called a “sound engineer”.
Here are the hard cold facts: if you’re lucky (or smart enough) you may end up in oil and gas and earn sweet amounts of money. But most of you will either end up in production lines, construction sites, R&D labs, communications, field work or maintenance and services. You began to realise that the average starting salary for an engineer here has been stagnant for more than 10 years and that teachers earn more than you do these days (for starters, at least).
Materialistic rewards
Some of you, after a couple of years, will leave your job; quite a number of you, once realising that the workload is lighter and fantasise about working half-day, will quit your job and become lousy teachers, while some may go into banking as bankers love smart people who understand maths. The clever but not so smart ones may end up in various investment and MLM (multi-level marketing) schemes because you fantasise about driving a German car. It is at this point when you realise that you’re actually Steve Wozniak and not Jobs. Everybody recognises the face of the guy doing the presentation yet nobody knows the name of the engineer that made that thing possible.
But then there are those who stay all the way; now why do they do that, you may wonder? Is it because they have got no other option, hence they’re stuck there? Probably, but perhaps they saw something that no one else saw, felt something that no one else felt or understood, experienced something that others did not – the satisfaction of making, building or doing something. The satisfaction of seeing and having taking part in the transformation of a swamp or an empty plot of land into a school, a hospital or homes where families live in. Making sure those trains arrive and leave on time so that people can commute on time and with ease. Knowing that redesigning something, making things work better, ensuring that things are more affordable and cleaner somehow gives a sort of satisfaction that very few get to witness.
You know, it is somewhat comical when people fantasise about Harry Potter doing magic seemingly out of thin air; yet engineers do more wonders: sending information, sounds, colours and pictures by harnessing the ability of magnetic manipulation and they don’t even need to wave any wand.
You see, chances are no one will remember you and, in all honesty, if your goal is to be wealthy quickly, chances are you’re in the wrong place. Indeed, there are many engineers who made it and became wealthy but materialistic rewards are merely a by-product of a nobler goal – and that goal is to make, design or build something. Though engineers are often perceived to be cold and calculative, they are actually passionate people. Unlike poets and musicians, engineers express it not in words or melody but in the work that they do.
Engineers here are overworked and underpaid, in most cases at least, but it really isn’t that bad, honestly speaking. I once saw a documentary on bridges and at the end of it, they interviewed this old Japanese engineer who was once a part of this big suspension bridge project which became a lifeline between two cities. He ended his interview with this remark: “I brought my grandson to look at it and one of my greatest joys was to point at that great bridge and tell him that I help built that thing.”
Britain may have the most eloquently brilliant politicians in the world but they come nowhere near when compared to Germany, France and Japan.
And so I shall leave you with that.
Engineers may be overworked and underpaid but they say writers are worse off. You know what’s even sadder than that? An engineer who is also a part-time writer.

source:
http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/27/so-you-want-to-be-an-engineer/

Wednesday, September 21, 2011

Persediaan menguruskan URI baby:)

Sedikit artikel mengenai cara menguruskan URI cara moden:)

BAGI mereka yang baru saja bergelar ayah, selain gementar ketika kali pertama melaungkan azan atau iqamat di telinga bayi, pastinya perasaan itu lebih bertambah tatkala menerima bungkusan daripada jururawat yang di dalamnya terkandung uri bayi. 

Pasti mereka tertanya-tanya bagaimana menguruskan uri kerana sebelum ini tidak pernah diberitahu mengenai�nya. Ada yang mengambil jalan mudah dengan menyerahkan kepada ibu, nenek atau bidan kampung untuk dibersihkan dan ditanam dengan alasan tidak tahan melihat darah atau jijik untuk membasuhnya.
Ramai ibu bapa membuat persediaan menyambut kelahiran bayi dengan menye�diakan pelbagai kelengkapan tetapi terlupa mendapat�kan maklumat mengenai cara menguruskan uri mengikut syariat Islam sebenar.

Oleh itu muncullah pelbagai cara yang menjadi amalan di kalangan masyarakat Melayu, seperti uri yang ditanam bersama pelbagai benda seperti jarum, paku dan kain batik berfungsi untuk melindungi bayi.



Malah di sesetengah kawasan penanaman uri dipasang lilin pada waktu malam selama tujuh malam bagi mengelak kejadian pelik menimpa bayi.


Mengikut kepercayaan masyarakat zaman dulu, uri haruslah dibasuh bersih sehingga tiada darah tertinggal. Kemudian tempurung kelapa yang dicuci luar dan dalam dijadikan bekas mengisi uri ini. Tempurung berisi uri perlu dibungkus dengan kain putih dan diletakkan di dalam lubang yang digali di halaman rumah.

Sebelum lubang dikambus, paku, jarum dan asam keping yang diikat bersama ditanam sekali.

Barangan ini adalah simbolik melindungi uri daripada dihurung ulat di dalam tanah. Tidak habis di situ, tradisi diteruskan dengan menghidup�kan bara api di permukaan tanah tempat uri ditanam kerana dipercayai mampu mengelak bayi mengalami kembung perut dan menangis sepanjang malam.

Mereka percaya uri yang ditanam mempunyai ‘hubu�ngan’ dengan kehidupan bayi yang baru lahir. Selain itu, uri akan dibungkus menggunakan sarung bantal terpakai dan sebatang paku bagi mengurangkan masalah bayi menangis malam.

Menurut Pengarah Urusan ANP Solutions, Ade Azreena Mahadi, secara saintifik uri atau plasenta adalah ‘sarung’ yang terbentuk di dalam rahim ketika kehamilan dan bersambung dengan bayi menerusi tali pusat agar janin mendapat oksigen dan makanan daripada ibunya.

Oleh kerana ia sebahagian daripada tempat bayi maka ia bersih dan perlu diperlakukan dengan baik seperti ditanam� dan tidak ditinggal�kan merata-rata bagi me�ngelak dimakan anjing atau binatang lain.

Berdasarkan pengalaman sendiri, Ade Azreena meng�akui dia turut melepaskan tanggung�jawab menguruskan uri kepada ibu mentuanya ketika melahirkan anak pertama.

“Ketika itu saya dan suami tidak terfikir menye�diakan kelengkapan menguruskan uri dan menyerahkan kepada ibu saja.

“Lama kelamaan selepas melihat rakan turut mengalami masalah sama, saya terfikir mengapa peralatan menguruskan uri tidak dijual di pasaran. Jika ada sudah tentu tidak perlu bersusah payah mencarinya,” katanya.

Ujar Azreena set asas pengurusan uri di pasaran itu, sama seperti set beng�kung dan pakaian bayi, set pengurusan uri juga harus disediakan lebih awal sebelum kelahiran.

Selepas mendapatkan pandangan agama maka lahirlah set asas pengurusan uri Grandma Secret yang baru saja dilancarkan dua bulan lalu.

Set berharga RM35 itu mengandungi bahan asas seperti periuk tanah, garam, asam jawa, kain putih dan sarung tangan getah. Fungsi periuk tanah adalah untuk meletakkan uri di dalamnya dan memudahkan ditanam supaya tidak dimakan binatang.

Asam jawa dan garam untuk membuang lendir dan darah ketika membersihkannya supaya tidak menarik deria binatang untuk menggali dan memakan uri.

“Uri adalah darah lendir yang keluar ketika melahirkan anak. Justeru bagi memudah�kan cucian, garam dan asam jawa boleh digunakan. Selepas itu barulah dibalut menggunakan kain putih dan dimasukkan di dalam periuk tanah sebelum ditanam. Bagi yang geli memegangnya, mereka boleh menggunakan sarung tangan disediakan,” katanya.

Ade Azreena berharap dengan kehadiran set asas pengurusan uri, ibu bapa terutama yang baru pertama kali mempunyai anak tidak lagi tercari-cari bahan untuk menguruskan uri. Mereka hanya perlu membeli di kedai dan mengikut peraturan yang tertera pada kotak itu.

Walaupun terdapat pelbagai amalan ketika menanam uri, sebenarnya ia lebih kepada kepercayaan yang menjadi amalan sejak turun temurun. Namun sekiranya amalan berkenaan boleh memesong�kan akidah ia adalah haram.

“Jika kita benar-benar percaya bahawa kita kena tanam uri dengan bahan tertentu supaya anak tidak berkudis, mengelak daripada menangis malam dan sawan, keadaan itu jelas bertentangan dengan syarak dan boleh membawa kepada khurafat.

“Misalnya, ada juga yang percaya sekiranya uri ditanam bersama jarum atau paku, ia boleh mengelak daripada gang�guan makhluk halus. Ini jelas salah dan berdosa kerana kita dilarang terus daripada percaya selain Allah,” katanya.

Tambahnya, tiada doa khusus dibacakan ketika menanam uri cukup sekadar membaca Bismillah dan selawat ke atas Nabi Muham�mad saw. Jika ada yang berkata cara menanam uri ada kaitan dengan perilaku anak, ini tidak benar.

Sebenarnya bagi mendapat�kan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak-anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam.

Pada majlis itu juga turut dilancarkan set lengkap pe�ngurusan jenazah Ar-Raudah di bawah syarikat HNZ Industries yang menyediakan peralatan lengkap menguruskan jenazah seperti kain putih, kapas, akar sintok dan kapur barus bagi memudahkan waris menguruskan kematian terutama pada waktu malam.

Menurut Nik Mohd Erizal, dia terpanggil untuk menjalankan perniagaan ini selepas anak saudara meninggal dunia pada jam 2 pagi.

“Disebabkan kedai belum dibuka, jadi sukar untuk menyediakan keperluan sedangkan jenazah perlu dikebumikan keesokan harinya. Selepas mendapat�kan pandangan daripada Majlis Agama Islam Kelantan dan memenuhi semua kriteria ditetapkan barulah saya mencari pembekal bahan untuk dimuatkan dalam Ar-Raudahkit ini,” katanya yang kini memperluaskan pasaran Ar-Raudahkit ke seluruh negara terutama di hospital, masjid dan rumah orang tua.


source: http://www.hmetro.com.my/articles/Elakkotorantanamuri/Article

Wednesday, July 20, 2011

Berhabuk & quick update

Salam semua.

Omg lamanya dah tak update blog bila cikun menulis ni. Ok kali ni nak buat quick and simple update je la eh.

Hidup berumahtangga amat indah dan bahagia, walaupun terasa berat sangat tanggungjawab yang kena pikul. Biasiswa yang JPA kasi tu memang cukup, cuma hanya boleh saving sikit je. Btw, alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab murahkan rezeki kami.

Isteri aku yang sangat berbakat buat bisnes tengah asyik dgn bisnes make up dia. As for now, memang menguntungkan. Aku tolong dari segi mendapatkan stok dgn urusan mengepos barang. Selain tu, aku pon ada baito(part-time) khusus untuk ajar BM kpd orang Jepun kat Tokyo. Ok la, seminggu hanya gi ngajar sekali atau 2 kali & gaji pon amat lumayan:).

Macam yang semua tahu, tahun akademik kali ni aku kena buat kenkyu(fyp) mengenai antenna. Tapi, bukan antenna atas bumbung rumah tu. Ni pasal antenna untuk satelit. Baru je berjinak2 dgn bidang antenna ni, so ada banyak benda yg taktau lagi.

Quick & Simple. Sayounara:)

Saturday, June 4, 2011

Business-minded

Currently my wife is busy with her online business. For those who didn’t know what she’s been doing all this time, please have a look at these links:

  1. Naturactor.
  2. Japanese Textile.
  3. SK-Ⅱ

Or, the easiest way to get info about this is from facebook page “Make Up Collections”.

Honestly, I’m impressed with the way she’s doing her business.

In business, of course the main goal is to make profit as many as possible, including selling the items with high prices. The opposite happens for my wife. She’s careful when she wants to decide the prices. In Islam, it’s known that we can’t put 100% or higher profits on the selling items. Plus, she always makes sure that only original items are sold and those items are safely arrived to the buyers(harap2 pekerja Pos Malaysia sentiasa amanah bila hantar parcel).

The similar situation applies when we sell our weekly Malay food to the Malay community in Saidai(Saitama University). We do profit from selling the meal, but our main intention is to help Malaysia students here to get the opportunity to buy makanan melayu:)

Compared to myself, she’s more to doing business. Perhaps she inherits the business talent from her late father.

Maybe I should learn how to be a businessman. Macam Nabi Muhammad (s.a.w) kata,90% rezeki datang daripada perniagaan”.:)

Sunday, May 29, 2011

Download Speed

The best DL speed I’ve ever got (test on 25 March 2010)

the best of the best DL 

My best DL speed within one year(test on 23 August 2010)

best DL

I can say that this is current average DL speed that I always get:)

Current DL

Friday, May 27, 2011

Pembaharuan Passport Malaysia

Memandangkan passport aku dah nak tamat tempoh, aku pun pergi ke Kedutaan Besar Malaysia kat Shibuya untuk renewkan passport aku. Actually, aku dah prepare awal2 semua dokumen yang perlu, tup2 sampai kedutaan je ada benda yang tak complete:(

Nak dipendekkan cerita, aku hanya sediakan dokumen2 seperti di bawah, yang mana aku dapat info ni dari website msaj, iaitu;

Renew passport

    1) Pasport (salinan asal dan photocopy);
    2) Kad Pengenalan (salinan asal dan photocopy);
    3) Surat Beranak (salinan asal dan photocopy);
    4) Sijil Kewarganegaraan (salinan asal dan photocopy) -sekiranya ada;
    5) 2 keping gambar terbaru (warna) berukuran pasport (5 x 3.5 cm) – gambar ‘instant’ tidak diterima;
    6) Sijil Perkahwinan Malaysia (salinan asal dan photocopy) sekiranya ada;
    7) Surat Pengesahan dari institusi pengajian (sekiranya berlajar) atau dari majikan (sekiranya bekerja) di Jepun; dan
    8) Bayaran Pasport.

Dokumen2 di atas sebenarnya tak lengkap, dan aku dikehendaki untuk photostat lagi dokumen2 yang tak ada. Semua dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut; (aku ambil dari website Kementerian Luar Negeri)

DOCUMENTS REQUIRED

1) Form IM.42 – Pin. 1/97 (ambil borang & isi kat embassy)

2) Malaysian Passport and 2 photocopies of all pages except blank pages

3) Malaysian Identity Card and 2 photocopies of both sides

4) Malaysian Birth Certificate and 2 photocopies

5) Malaysian Marriage Certificate and 2 photocopies (for married applicants)

6) 3 recent photographs measuring 5 cm x 3.5 cm with light blue background (photos must be taken at a photo studio, vending machine photos or instant photos will not be accepted)

7) Student Status Certificate and 1 photocopy (for students) (在学証明書)

8) Employee Status Certificate and 1 photocopy (for workers)

9) Certificate of Alien Registration and 1 photocopy (not required for non-residents in Japan)

Application must be made by a parent if the applicant is below 18 years of age. In such a case, the following documents are required as well:

11) Parent’s Malaysian Passport and 2 photocopies of pages with personal information, passport number, status of residence and signature of holder

12) Parent’s Malaysian Identity Card and 2 photocopies of both sides

13) Parents’ Malaysian Marriage Certificate and 2 photocopies

* All photocopies are required to be made in A4 size paper

Alhamdulillah, segala urusan selesai jugak. Tapi, tulah, kat sini berlaku kekeliruan info. Info yang ada kat website MSAJ agak kurang tepat dan perlu diperbaiki secepat mungkin. Kang jadi macam aku yang maybe “tersalah baca”. Info yang paling betul rujuk kat website KLN.

By the way, rupanya tak boleh nak renew passport untuk setahun or 2 tahun. Kalau renew kat overseas, proses permohonan pembaharuan passport itu sendiri bermaksud permohonan passport Malaysia yang baru. Kalau kat Malaysia barulah boleh nak pilih macamana kita nak renew tempoh sahlaku passport.

Pengajarannya, kalau nak buat sebarangan urusan rasmi, seeloknya rujuk info dari sumber yang paling tepat. Kalau kes aku yang ni, rujuk kat website KLN, bukan rujuk kat website MSAJ.

Oh, jumlah bayaran untuk permohonan passport renewal ini ialah 8,270 Yen!! Terbang duit aku:( Sahlaku 5 tahun. InsyaAllah siap dalam 3 bulan:)

Sekian:)

ps: Staf nihonjin kat bahagian konsular amat fasih berbahasa Inggeris. I’m impressed! Tercabar speaking aku hahaha:P

Not So Much

Just a quick update.

Since mid-April, I've been studying and doing presentation about basic electromagnetism & microwave engineering. But now, it's time to start doing real antenna. For that, I've been assigned by Kimura sensei to give presentation about 円形MSA(Circular Microstrip Antenna).

Maybe after 3 weeks, I'll make my own basic antenna. That's what I've been told by sempai.

Sore jya, mata:)

Friday, May 20, 2011

A weekly commitment

Currently I am restraining myself from doing something I like-tweeting.

It’s been 4 days since I started this exercise. Why I did that? Why I don’t want to tweet, or even worse, read other people tweets?

A weekly thing I’m doing is about allocating my time for learning Adobe Photoshop. I’ve been longing to do this since 4 years ago, but I wasn’t able to practice it properly. Everything was nothing but “hangat-hangat tahi ayam”*again. Since I’ve fed up with that, I decided to master Adobe Photoshop basics for just a week.It’s also a weekly experiment on how I can control myself.

I’d rather do a much more less commitment, like this one. Once I cleared this hurdle, I think I can move forward to a bigger commitment.

Wish me luck, people!

Tuesday, May 17, 2011

Halal vs Haram

In Japan, you have to be careful when choosing your halal food. Especially when going out and you want to eat at the fast food restaurants. Obviously, beef and chicken are haram.

I looked for some info about this matter, and here is what I got:

Halal:

  1. Lotteria : Vegetable oil is used for prawn hamburgers, potatoes and apple pies. The shortening contained in the bread for hamburgers is made by only vegetable oil.
  2. Kentucky : Vegetable oil is used for fish, potatoes' and apple pies separated from fried chickens. The shortening contained bread for hamburgers is made by only vegetable oil.
  3. Mr.Donut : Vegetable shortening and vegetable oil are used.

Haram:

  1. McDonald : Lard is used as oil for cooking for fish burgers and potatoes.
  2. Mos Burger : Though vegetable oil is used for cooking, fish and potatoes are fried together with pork and other meats.

ps: These information are based on telephone contacts between Islamic Association of Nagoya and the head offices of each manufacturing company and factory.

pss: lard is fat from the abdomen of a pig that is rendered and clarified for use in cooking.

source: Islamic Association of Nagoya

Saturday, May 14, 2011

Torrent: Kena tangkap ke tak?

Salam & selamat sejahtera.

Aku sentiasa berhati-hati bila mendownload guna torrent. Sejak January 2010, bila kerajaan Jepun dah start apply undang-undang pasal mendownload(memuat-turun) file melalui torrent software or p2p software, aku dah macam takut nak download banyak-banyak.

Antara amalan yang aku amalkan bila download file, contohnya aku nak download How I Met Your Mother, aku akan pastikan aku limitkan download speed & upload speed. Kalau tak limitkan aku cuak bandwidth yang aku guna akan dikesan oleh ISP aku iaitu KDDI.

Mengikut dari pengalaman aku, kalau guna torrent software itu sendiri tak salah. Cuma yang jadi salah kalau kita download file yang ada “copyright reserved”, atau dengan kata lain kalau kita download file tanpa kebenaran penciptanya.

Rasanya aku nak download cerita banyak-banyak, so that nanti aku balik Malaysia ada la kan hiburan nak layan kat rumah. Lagipun, adik aku suka sangat nak tengok anime Naruto, Bleach dll.

Mmm. Isteri dah minta update blog selalu, so as first step, aku guna Windows Live Writer untuk menyenangkan aku untuk memperbanyakkan lagi post kat blog ni. InsyaAllah dengan adanya software ni, aku jadi lebih rajin untuk menulis. Kalau boleh aku tak nak jadi sekadar “hangat-hangat tahi ayam”.

Oh ye, aku ada blog lain, tapi blog ni aku guna Japanese. Blog ni lebih menumpukan kepada final year project aku.

Tu je lah kot. また~

Signboard ke Majlis Walimatul Urus sebelah lelaki

Sunday, May 1, 2011

Update terkini

Salam, seperti yang sedia maklum, aku kini bergelar suami orang, atau yang lebih tepat sekali suami kepada Puan Zunita Ramli. Alhamdulillah, setakat ni hidup kami bahgia, rezeki pun kelihatan murah, dan yang paling penting, kami selamat di bumi negara matahari terbit ini.

Disebabkan aku terpaksa tunggu 2 bulan lebih lagi untuk dapat biasiswa, hidup kami berdua sekarang ini ditanggung oleh savings kami, part-time aku, dan juga, sedikit bisnes kecil yang wife aku buat. Cukuplah untuk hidup, tak lah miskin dan taklah mewah.

Aku sangat bertuah sebab dapat isteri yang sangat baik hati dan memahami keadaan aku yang masih lagi belajar.  Kalau ikutkan aku nak je aku beli kereta so that boleh jalan-jalan ke mana-mana tempat sekitar Kanto ni. Tapi tulah, yang ada basikal je, banyak kali jugak la aku kata kat isteri kebaikan naik basikal ni hehe. Kan naik basikal ni jimat duit, boleh exercise, boleh beromantik sambil naik basikal, macam2 lagi lah kan. Rezeki yang ada sekarang memang aku akui terhad untuk kami berdua. InsyaAllah nanti kalau aku dah grad, then balik Malaysia, aku nak senangkan hidup keluarga aku ni. Sekarang ni bersyukur sangat ada part time kat Tokyo, kerja sebagai guru Bahasa Melayu kat sebuah institut bahasa asing. Gaji pon agak lumayan, walaupon seminggu aku cuma mengajar 3,4 kali je.

Oh, lagi satu, sebagai pelajar tahun akhir kat Saitama University ni, aku kena buat fyp, syarat wajib untuk grad. InsyaAllah aku akan belajar, mengkaji dan buat antenna hehe.

InsyaAllah jugak akan update lagi blog ni dari masa ke masa. Agak kaku jugak nak update kali ni, sebab rasa cam dah setahun tak update.

Till then, また~~~

ps: Congrats to Reena & Wahi yang baru je kahwin minggu ni:) Semoga korang bahgia sehingga ke syurga:)

Saturday, April 30, 2011

Tuesday, April 19, 2011

Current matters regarding job-hunting in Japan

credit: japantimes

Students choose failure over uncertainty

Broken job-hunting system has college seniors retaking year


By CHRIS BURGESS
"Could you please fail me?" As a university lecturer, it is by no means unusual to have seniors drop by to check if they have sufficient credits to graduate. However, I was flabbergasted by this recent visitor who wanted not reassurance - she was on track to graduate - but rather my cooperation in failing her.

The story behind this unexpected request was that since she had yet to secure an offer of employment ("naitei"), she wanted to retake the year; that way she would still be able to apply to companies as a new graduate ("shinsotsu"). Apparently, companies in Japan tend to look more favorably on shinsotsu - however many years it has taken for them to graduate - than on those who have graduated in four years and spent some time acquiring qualifications, skills and experience outside university.
This incident highlights one of the many problems with the Japanese job-hunting ("shukatsu") system. These problems are increasingly being highlighted by the media, prompted by the worst recession in a generation: As of Dec. 1 only 68.85% of final-year students had found jobs. In November last year, there was even a protest march in Shinjuku by students - some holding banners reading "shukatsu no bakayaro" (Job search sucks) - deriding the job-hunting process as a time-consuming farce and denouncing companies for placing unreasonable demands on job-hunters.

Currently, shukatsu is split into two stages. The first stage, beginning in the October of a student's third year, is a publicity stage where students attend orientations and submit applications called "entry sheets." The second stage, beginning right at the start of their final year, is a selection stage made up of tests and interviews. By the time a provisional offer of employment, or naitei, is sent to successful applicants, usually around October, students have typically contacted dozens of companies and spent hundreds of hours attending recruitment fairs and job interviews. 
Interestingly, around 30 percent of new recruits quit their companies within the first three years.

The history of the shukatsu system is generally one of friction between companies who want to hire the best graduates as soon as possible and universities who want students to be able to devote themselves to their studies. The first agreement between the two parties came in 1953 as a response to labor shortages, but this was scrapped in 1962 as companies began recruiting earlier and earlier. A new agreement was signed in 1972 but was abandoned in 1997 for similar reasons. Today, a voluntary code does exist but is widely flouted.

A number of organizations have proposed reforms to establish a new agreement on the shukatsu system. The Japan Business Federation (Nippon Keidanren) has proposed delaying the start of job-hunting for third-year students by two months, from the current October to December. The Japan Association of Corporate Executives (Keizai Doyukai) has pushed for the date to be deferred even further, to March. They have also said that shinsotsu should be defined more broadly, to those who have graduated within the last three years, a move also supported by the government. Finally, the Japan Foreign Trade Council (Nihon Boekikai) has suggested postponing the selection stage from April to August, in order to allow final-year students to concentrate more on their studies.

While some companies have adopted the new proposals, many remain reluctant, fearful of losing the best students to competitors. The irony is that although companies want to employ superior students with quality educations, the current shukatsu system, as conducted by these same companies, ensures this is not possible.

Keidanren polls have consistently shown that the qualities most valued by employers are communication ability, independence and "fighting spirit." However, despite the idea that a year spent studying or doing volunteer work abroad would likely foster such qualities, the current system discourages young people from making such "unorthodox" choices, which they fear will negatively affect future employment chances. For example, since 2004 there has been a marked drop in Japanese students studying abroad, particularly in the U.S., where Japanese students were once the dominant group. Moreover, the number of applicants for Japanese Overseas Cooperation Volunteers (seinen kaigai kyoryokutai) was only 4,700 in 2009 - half the number that applied in the 1990s. These figures have prompted much criticism in the media of "inward-looking" Japanese youth, criticism that rarely takes into account the influence of the shukatsu system.
Unable to find the qualities they seek in domestic students, Japanese companies in recent years have been turning to foreign students, frequently perceived as more motivated, enthusiastic and active.

A recent survey of 222 large companies in the Yomiuri Shimbun showed that more than 83 percent planned either to maintain or increase recruitment of international students; none planned to decrease the number. A good example is Sony, which recently announced that from 2013, 30 percent of new employees would be non-Japanese, double the 2011 figure. Such increased competition means Japanese students will have to put even more time and effort into shukatsu - to the further detriment of their education.

The low quality of Japan's higher education system is inextricably tied up with the country's job-hunting system. When job-hunting activities start in the second-semester of their third year, absences become common. However, this is of little consequence to employers, which have absolutely no interest in grades (companies do not ask to see academic transcripts during the hiring process). In fact, employers hire graduates not on the basis of academic performance but largely on the reputation of their university. Thus, Japanese university life is frequently characterized as "leisure land," a four-year moratorium of rest and relaxation between "examination hell" and entry into society. In other words, Japanese students are, in general, not motivated for the simple reason that there is absolutely no need for them to study: A straight-A student who graduates in four years has little or no advantage over the student who scrapes through in five or six..

Responding to calls for the "internationalization" of education, the ministry of education (MEXT) has in recent years stressed the need for universities to be globally competitive and to attract high-quality human resources. The Global 30 project, a government initiative that aims to upgrade a number of existing universities to form a select hub of elite institutions for receiving and educating international students, is a good example. The problem is, of course, that the quality of Japanese higher education is so poor that at the moment foreign students have to be paid in the form of generous government scholarships to study here.. It is difficult to escape the conclusion that if Japan is to attract large numbers of fee-paying foreign students, the quality of the education offered -in particular, the motivation of its students - must first be significantly improved. And for that to happen, a major overhaul of the shukatsu system is required.

A good first step would be to press employers to take grades seriously. One simple suggestion that would cost nothing is to make the naitei conditional on a specific cumulative grade point average. GPA is a standardized grading system that more and more Japanese universities are adopting. If the student fails to achieve the required GPA on graduation, the job offer would automatically be withdrawn. This would have the effect of motivating large numbers of students to attend class punctually, participate actively and submit work of a decent standard on time. Such a solution would do away with the nonsense that is the current system, where it can be more advantageous to fail than to pass.

Friday, April 8, 2011

Back in business!

Hello friends,

Well, it's been a loooong time since my last post. Due to my super laziness to write, this blog dah merajuk. Blog pon pandai merajuk lol.

So, nak bagi senang paham, post kali ini bertujuan untuk mengingatkan aku dan meng"inspire"kan aku untuk menulis dgn lebih rajin lagi. ^^

C ya next time!

ps: This blog dah kawin dgn blog si manis ni:) Bahagianya hidup.
Related Posts with Thumbnails