Pages

Tuesday, August 17, 2010

欲望をかなえる[to satisfy our desire]。。

。。。それの逆-->欲望を抑える

....................................

Kengkadang kita amat2 nakkan sesuatu yang kita susah untuk dicapai. Sebabkan nak sgt sesuatu tu, kita pulak sanggup bekerja keras siang malam tanpa kenal erti penat. Soalnya, adakah ianya berbaloi?

Well, I have a sensei. Dia orang Korea,  金先生(Kim Sensei) nama dia. Ada sekali dia cakap kat aku, (because he knows I'm from Malaysia and need to compete againts Japanese Students),

"あいつら(日本人)を勝てるために、たとえ毎日2時間しか寝られなくても、俺がかまわない~”

Kim Sensei kata dia sanggup untuk even hanya tidur 2 jam sehari, semata-mata untuk kalahkan orang jepun ni. And he looks depressed everytime I see him. He looks old.

……………………

Pada aku berusaha biarlah berpada-pada. Jika sampai memudaratkan diri, aku takkan buat.

Camna pon, yang paling baik bila kita bersungguh-sungguh apabila membuat sesuatu pekerjaan. Sama lah jugak dengan student, kena belajar rajin2, nasihat yang kita perlu jadikan perisai bila rasa terkena penyakit malas.

Selamat menjalani ibadah puasa.

puasa1

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails