Pages

Monday, August 30, 2010

Watching Japanese TV online

Now we can watch streaming Japanese TV online with the site called JTV

snapshot-1283105316.652038

Using this site, if we compare to keyholeTV, is better in quality, but a bit laggy. Sometimes, the streams also disappear.

But, after using this for a while, I could say I prefer JTV, instead of keyholeTV.:)

Sunday, August 29, 2010

Reading the Kanji of Japanese name.

日本人の名前は読めなくて困るよ~時々そう思ってる人がいっぱいいると思う~

Untuk mereka yang belajar Japanese language or 日本語, rasanya memang susah untuk mengenalpasti cara membaca nama orang Jepun dengan betul.

Tapi jangan risau, ada kamus online untuk baca nama2 orang Jepun ni, iaitu

http://kanji.reader.bz/

So, pasni, takyah dok risau or pening bila taktau camna nak baca nama diorang lagi:)

それじゃ~

RANDOM bla2~

日曜日の朝~まだ眠ってるはずなんだけど、多分ラマダンのおかげで、朝の気分を実感したい。

Oh terspeaking Jepun lak. Ok, this is random. No specific post about anything.

------------------------------------------------------------

Semalam tertidur awal sangat, just after isyak camtu la. Asalnya nak nap sekejap, sebab mata terasa lesu sangat, need some eye rest. Tup2 tertidur sampai kul 3 pagi, terus sahur then terus terjaga sampai sekarang. Thanks kat Miss gf, yang tolong kejutkan:)

So, layanlah apa yang ada kat internet. Antaranya…

Video ni menceritakan pasal perihal DAJAL, yang merupakan petanda besar hari kiamat. Banyaklah info mengenai dajjal ni, antaranya kaitan dajjal dengan Nabi Isa a.s, misi utama dajjal, bagaimana dajjal mengusai dunia melalui yahudi.

Bagi mereka yang beriman, ada juga pasal perisai bagi Muslim utk menghindar diri drpd tipu daya dajjal.

Turut dinyatakan mengenai kaitan Amerika, Britain dan Rejim Zionis dengan kemunculan Dajjal. Semoga kita semua mendapat rahmat dan pelindungan Allah daripada Dajjal ini.

Penceramah, iaitu Sheikh Imran Hossein juga ada recommend untuk tengok lecture dia yang lain; iaitu PHASE3, dan juga ISLAM DAN SISTEM KEWANGAN ANTARABANGSA.

----------------------------------------------------------------------------------------

Pastu aku check mengenai BWF Badminton Championships 2010 yang sedang berlangsung di Paris. Hari ini merupakan hari terakhir tournament, di mana tinggal hanya match FINAL sahaja yang akan diadakan.

Surprisingly, there are 2 players from countries other than China in all final matches. Iaitu dari Malaysia, KKK-TBH, dan Taufik Hidayat.

BWF

Really hope Malaysia will win!! And to Taufik Hidayat, please win too!!

-------------------------------------------------------------------------------

Ok then, aku gi tengok Toll Gate Girl, cerita tahun 2001. Watak utama, Markonah dilakonkan oleh Amy Mastura dengan loghat utara. ni link dia.

TOLL GATE GIRL 2001.

hehe tengok cerita ni mmg natsukashi abes la:( rindu sangat kat kampungku. hukhuk

-------------------------------------------------------------------------------

hari ni cuti aku baito. so nak relax2 kat umah, or pasni kalau panas sangat nak lepak kat library saitama uni. Hari ni nya 最高気温(highest temperature) ialah 37℃ untuk saitama. Fuhh panas terik membakar hangus tuuuuu~~

-------------------------------------------------------------------------------

Saturday, August 28, 2010

No LCW vs LD :(

Sambil sahur tu aku check la the latest news pasal BWF World Championships 2010 yang sedang berlansung kat Paris, kota romantis tu.

Aduhai sedih yang teramat bila tengok Lee Chong Wei kalah rubber set dengan Taufik Hidayat, Lin Dan pulak kalah straight set dengan Park Sung Hwan. Nasib baik before that double no 1 dunia, KKK-TBH berjaya gak kalahkan musuh tradisi or musuh yang asyik bawa badi kat diorang, iaitu Jung Jae Sung-Lee Yong Dae. Pergh, macam biasa, bila dioarang main je, mesti sampai rubber set, miss gila aku sebab tak dapat tengok live :(.

So, c’mon Malaysia! Harapan now hanya tinggal kat bahu KKK-TBH. Oh please la menang. Dari dulu aku kemaruk nak Malaysian players menang kat Major tournament cam World Championships ni(macam WC untuk bola sepak)!

Tapi tu lah, sebabkan match yang sangat2 dinantikan antara LCW lawan LD tu dah takde, pengubat rindu badminton fans aku rasa teralih ke match antara Taufik Hidayat(TH) dengan star Denmark, Peter Gade.

Kalau korang nak tau, match between kedua-dua star ni merupakan antara match paling best untuk kategori single, sebab dua-dua player main jenis attacking, suka smash, lagi2 TH yang suke back smash. TH juga merupakan pemegang rekod smash terpantas di dunia. Tapi sebelum tu, TH kena menang dengan Park, Peter Gade lak kena menang dengan Chen Jin.

Menarik bukan, untuk single, peringkat semifinal esok ada wakil dari 4 negara, iaitu Indonesia, Denmark, Korea dan last but not least, China(Booo~).

So esok, pilihan pertama, KKK-TBH akan berentap dengan Guo Zhendong-Xu Chen dari China, yang juga pilihan ke-4 tournament. Kalau ikutkan KKK-TBH mesti boleh menang punya dengan double China ni, but camna pon takleh over konfiden, kang kalah hancus lebur harapan Malaysia nak menang dunia.

MALAYSIA boleh!!!

Wednesday, August 25, 2010

円高って何ッスか?Nilai Yen naik?

Hari ni tengok pasal laki buat flying kick+muay thai kat sorang pompuan ni. Manusia zaman sekarang ni, memang nak kembali ke zaman jahililiah betul. Wanita mestilah dijaga dengan lemah lembut, bukan dengan flying kick!!

Okeh, untuk mereka yang berada di Jepun, sure dah tahu pasal 円高. 円高(endaka) merujuk kepada kenaikan nilai matawang Yen berbanding matawang asing, terutamanya berbanding matawang USD. Siapa yang balik Malaysia 夏(summer) ini memang best ah, kaya la korang kat Malaysia nanti hehe.

Aku rasa semua orang pon dapat agak, bila Yen naik, maknanya eksport dari Jepun akan menurun. Bila eksport Jepun menurun, ekonomi Jepun yang bergantung kepada eksport akan teruk terjejas. Negara luar akan mengurangkan import barang Jepun, secara langsungnya akan menyebabkan kerugian yang besar.

Tapi tak semua kesannya buruk. Ketika ini kita tengok ramai rakyat Jepun yang banyak duit akan ambil peluang ini untuk melancong ke overseas. Yelah, Yen kan naik, so for short period of time, mereka jadi pakcik kayo sekejap. Memang best la, lagi-lagi 円高 jatuh pada musim panas, yang mana ramai rakyat Jepun ambil cuti panjang.

Ahah, ni ada info yang aku nak bagitau pembaca blog aku ni.

Ada berita gembira kepada mereka yang nak bawak balik YEN ke Malaysia nanti. Ada kemungkinan nilai Yen akan naik ke paras yang amat tinggi berbanding nilai USD, iaitu lebih kurang 1 USD= 74 Yen. Tapi sebelum tu dijangkakan USD akan naik semula ke paras 90 Yen ke atas menjelang akhir tahun ini.

Perkara ini diramalkan oleh seorang pakar ekonomi Jepun, iaitu 若林栄四, yang mana beliau kata ianya akan berlaku pada musim spring (春)2012.YEAYY!!(kalau betul la hehe)

Okeh meh tengok video ni.

Tuesday, August 24, 2010

まだまだ暑い~

Musim panas tahun ni adalah yang terpanas dalam sejarah aku berada di Jepun. Tahun ni tahun keempat aku kat sini, serta kali ketiga aku “sambut” musim panas kat saitama.

Bezanya tahun ni tersangatlah panas. Dalam rumah bahang yang teramat. Lagi-lagi aku baito sepanjang (summer) ni.

Tambah teruk lagi, bulan puasa jatuh pada hari-hari yang terik, ditambah pula dengan 蒸し暑い(panas yang melekit, dan lembap).

Sebab itulah summer tahun ni ramai yang balik Malaysia. Konon nak larikan diri daripada kepanasan Jepun ni. Actually Malaysia pon panas gak, cuma waktu malam dan pagi cuaca dingin. Yang tak best kalau hujan tetiba turun lebat, pastu berhenti(にわか雨).

Kalau kat Jepun ni ramalan cuaca(天気予報) boleh la dipercayai, or aku boleh kata ketepatannya tinggi, tapi kalau kat Malaysia, 天気予報 amat susah nak tepat. Kenapa? Aku agak sebab faktor2 yang menentukan cuaca di Malaysia amatlah banyak, variable yang sangat random dan lain2 lah eh. Aku bukan pakar bab ni so jangan tanya aku. hehe.

Kepanasan yang “membunuh” ni memamg really membunuh. Tahun ni ramai orang Jepun mati sebab heatstroke(熱中症).

Setakat ni 145 orang dah direkodkan meninggal dunia sbb heatstroke. Manakala Heatwave(猛暑) yang mencapai tahap kemuncak dicatatkan dari 16/8~22/8 mencatatkan rekod tertinggi untuk orang yang kena 熱中症.

Tulah kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lagi sejuk kat negeri sendiri :P

ps: 熱中症対策をきちんととるようにね

Monday, August 23, 2010

Urusan Hari Ini

1. エンジンルームをチェック: ブレーキ液はOK, バッテリーもOK, エンジンオイルの量はOKだが、ちょっと汚れがあった:(, ウォッシャー液の濃度、量もOK

2. Call baito untuk bulan 10. Mintak2 dapatlah.

3. Buat internet banking untuk saitama resona bank atau lebih dikenali sebagai りそなダイレクトorTIMO口座

4. Register kunci kereta kat Mitsubishi Motors Urawa Branch(kat Musashi Urawa). Serta car recall untuk tambah vacuum hose.

5. Isi borang internet banking untuk 郵貯銀行.(Japan Post Bank).

5. Bayar bil gas, letrik.

6. Pulangkan buku toshokan.

Fuhh~~ Penat sungguh. Bangun pukul 730 pagi. Alhamdulillah, semua urusan berjalan lancar dan tamat dengan jayanya pukul 5 ptg.

「だます」

騙す(だます)と意味が似ている言葉を勉強しよう~

  • ごまかす
  • はめる
  • 煙に巻く
  • うやむや
  • インチキ
  • ひっかける
  • 一杯食わす
  • 装う
  • まことしやか
  • 八百長
  • 乗せる
  • いいくるめる
  • 猫をかぶる
  • 根も葉もない
  • でまかせ
  • 担ぐ
  • まるめこむ
  • でっち上げる
  • でたらめ
  • 作り話

Out of 20, I think I have heard or used only 7. 日本語。。難しいな~~

Sunday, August 22, 2010

Romantika. ^^

This is the video that my girlfriend created for us, for our 18 months celebration being together.
Thanks dear:)

We-18

We have been celebrating our every month anniversary since we started dating 18 months ago. And yes, it’s somehow weird to other people, though.

“Eh, korang celebrate tiap bulan ke?…..bla2”

Hek eleh…”

About this, we have lots of reactions from our friends about us, but we just take them as jokes or teases. Thanks everyone!

Well, for this month, we had a simple “celebration” by video calling on Skype. The best thing is, she sent me a very lovely file- a montage video about our “journey” together ( I already sync it into my iPhone) :)

And awww~~It really moved my heart. Thanks bucuk!:)

To my other half, I wanna dedicate this song to you, and I hope you like it!

Bruno Mars - Just The Way You Are Lyric

Oh her eyes, her eyes

Make the stars look like they're not shining

Her hair, her hair

Falls perfectly without her trying

She's so beautiful

And I tell her every day

Yeah I know, I know

When I compliment her

She wont believe me

And its so, its so

Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me "do I look okay"

I say

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

Her nails, her nails

I could kiss them all day if she'd let me

Her laugh, her laugh

She hates but I think its so sexy

She's so beautiful

And I tell her every day

Oh you know, you know, you know

Id never ask you to change

If perfect is what you're searching for

Then just stay the same

So don't even bother asking

If you look okay

You know I say

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

The way you are

The way you are

Girl you're amazing

Just the way you are

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

Love you so much, baby…

Thursday, August 19, 2010

Install i-KeyHoleTV onto iPhone/iPad/iPod Touch

ikeyholetv

So I finally did jailbreak my iPhone 3GS(after stalling many times). Why? It’s mainly because I wanna watch Japanese TV on iPhone.

Usually Japanese people use oneseg tv tuner(ワンセグチューナー) to watch tv on their handphone(携帯電話). But hey, there’s always a way to watch tv without the tuner.

For that, first we have to jailbreak the iPhone, and then using an application called i-KeyHoleTV, and using even 3G connection, watching tv via iPhone is not impossible anymore:)

OK, now I wanna give a tutorial on how to install i-KeyHoleTv on iPhone 3GS(iOS 4.0.1).

After a lot of googling, I find the easiest way to do that. Here it goes;

1. Preparation

  1. Jailbreak the iPhone/iPad/iPod Touch.
  2. Open Cydia, go to Manage> Source and type http://sinfuliphonerepo.com/.
  3. Go on with the repository.
  4. Go back to Cydia, search Appsync and install it.

2. Installing i-KeyHoleTV

  1. From here, download the ipa file.
  2. Open the file (iTunes will be opened).
  3. Add i-KeyHoleTV into the application.
  4. Connect iPhone/iPad/iPod Touch to the PC.
  5. Make sure i-KeyHoleTV has been checked, then sync the iPhone/iPad/iPod Touch.
  6. Finish!

Easy, right?

Source: Here(日本語)

Tuesday, August 17, 2010

欲望をかなえる[to satisfy our desire]。。

。。。それの逆-->欲望を抑える

....................................

Kengkadang kita amat2 nakkan sesuatu yang kita susah untuk dicapai. Sebabkan nak sgt sesuatu tu, kita pulak sanggup bekerja keras siang malam tanpa kenal erti penat. Soalnya, adakah ianya berbaloi?

Well, I have a sensei. Dia orang Korea,  金先生(Kim Sensei) nama dia. Ada sekali dia cakap kat aku, (because he knows I'm from Malaysia and need to compete againts Japanese Students),

"あいつら(日本人)を勝てるために、たとえ毎日2時間しか寝られなくても、俺がかまわない~”

Kim Sensei kata dia sanggup untuk even hanya tidur 2 jam sehari, semata-mata untuk kalahkan orang jepun ni. And he looks depressed everytime I see him. He looks old.

……………………

Pada aku berusaha biarlah berpada-pada. Jika sampai memudaratkan diri, aku takkan buat.

Camna pon, yang paling baik bila kita bersungguh-sungguh apabila membuat sesuatu pekerjaan. Sama lah jugak dengan student, kena belajar rajin2, nasihat yang kita perlu jadikan perisai bila rasa terkena penyakit malas.

Selamat menjalani ibadah puasa.

puasa1

Monday, August 16, 2010

Why Muslim women wear scarf/veil?-Funny answer, but great!

Imam tu siap kata G-string. hehe lol sungguh. Kelakar dan sgt2 betul. :P

ps: Agak2 camna orang Palestin berpuasa sekarang..

Sunday, August 15, 2010

How to set up Japanese keyboard layout

 This is my 2nd time I reformatted my desktop PC. It was like the first one, where I somehow feel a bit confused (because I hardly reformat my comp) when it comes to set up again my Japanese keyboard layout.

Here's the solution.

→ 最初にStartをクリックして、Computerを右クリックしてManageを選択してください。
→ Device Managerを選択して、KeyboardsをダブルクリックしてStandard P/S Keyboardをダブルクリックしてください。
→ 開いたダイアログにDriverタブに移動して、Update Driverボタンをクリックしてください。
→ Browser my computer for driver software選択する。
→ Nextをクリックせず、Let me pick from a list of device drivers on my computerを選択してください。
→ Show compatible hardwareからチェックを外して下に2つリストに分けられます。
→ 右側のリストに適切なJapanese PS/2 Keyboardを選択してください。警告メッセージが出てきますが、Yesを押下げ無視してください。
→ 最後に再起動すればKeyboardを正しく使うことができると思います。

It's easy peasy, right? :)

source: here

Saturday, August 14, 2010

Naik turun kehidupan

人生ってのは正弦波の波形みたいに上に行ったり下に行ったり安定でフラットな直線になかなかなれない~

時々オーバーシュートにもなって嬉しく感じる

特にラマダンの期間中、その気持ちが実感すると思うよね
---------

このエントリーって一体なんのこと?

ひ-み-つ(^ー^)ノ

Frustrated now with the keyboard. Damn code 38.

Thursday, August 12, 2010

日本語か~

Kenapa dunia kini amat kejam? Bayi dibuang merata-rata, pemimpin buat salah dipandang sebelah mata. What we can do about this? Think~

------------------------------------------------------------------------

今の悩みってのは言語だ。ずいぶん前から思ってたんで、ブログで日本語を使おうってね。

今まで見た通り、英語とマレー語がほとんどのポストエントリーだね。

じゃ、今度以降は変わる--徐々日本語を完全マスターの道を一つ。

通訳・翻訳(できればね^^)の練習にもその一つになり、自分の頭で言語をより整理することにもつながるだろう。

読者の皆さん、これからもよろしくお願いします~

………………………………

Translation.

Mainly about one of my efforts to improve my Japanese, by constantly and regularly posting blog posts in Japanese.

I’m thinking to master this language as much as I can, as I have also the ambition to be a (part-time) translator/interpreter.

Ps: Hari ini hari 1st Ramadan di Aussie. Selamat berpuasa^^

Wednesday, August 11, 2010

Salam Perantauan

Again and again I wanna wish all my friends out there happy fasting in this holy month of Ramadhan. May Allah SWT accept our prayers, fasting and good deeds.

……………

For Malaysians who are living overseas, there’s something that everyone anticipates every time Ramadan comes.

It’s SALAM PERANTAUAN. Anyone who doesn’t have a clue on this? Please refer wiki :P

This year is my 4th year in Japan, including 3rd year during the whole holy month here. And sadly, I’ve never been in Salam Perantauan. But hey, surprisingly, this year I make it at last!

Thanks to the bucukness of the year, my dearie girlfie, for sending the email to Utusan. Our picture featured on 10th August 2010, one day before the fasting month.:)

Salam Perantauan Utusan 10082010

:):)

…………………

Actually I’ve just finished my final exam. Alhamdulillah, I took 3 exams, and I did considerably well in all the papers. Thanks to my parents and she, and friends for all the prayers and motivation:)

Akhir kata, SELAMAT BERPUASA kepada semua umat Islam di seluruh dunia. Jangan puasa yak yok dah la ye:P

Tuesday, August 10, 2010

リフレッシュー体操

Utk mereka yang selalu di depan komputer:)

refreshmentexercise

:)

Sunday, August 8, 2010

Menjelang puasa:)

Terasa malu dengan adik aku yang bongsu. Dia 9 tahun, tapi dah puasa 3 hari masa bulan syaaban ni. Betul la kan kata orang, kalau nak didik, biarlah dari rebungnya:)

Menjelang puasa ni aku pon berazam nak baca Quran banyak2. Maybe target tak lah tinggi sgt macam nak khatam Quran ke kan, tapi yang penting aku nak baca tiap malam.

Mak aku pulak always doakan aku supaya berjaya dalam hidup. Dia kata aku kebanggaan keluarga. Maknanya aku kena jadi contoh kat adik2 aku.

Hehe. Macamana dgn orang lain eh. Rasanya semua pon macam dah berazam nak jadi muslim yang lebih baik dari semalam.:)

Last, but not least, SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN!!!

ps: mintak maaf kat zunita, terlambat utk update at least once a week:(
Related Posts with Thumbnails