Pages

Wednesday, November 3, 2010

Never Forget.

  Never forget, not even for a single day how wonderful you are... 
in my eyes, in my mind and in my heart

-LovableWords-

Sunday, October 24, 2010

PERKARA-PERKARA YANG MEMBUAT KITA HILANG INGATAN DAN TUMPUL MINDA

Peringatan untuk diri sendiri dan orang lain:)
Kredit kepada yang berkenaan.


Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Kurangkan menonton hiburan
Kurangkan membaca majalah hiburan
Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
Jangan makan kepala ikan
Jangan minum air yang ada semut
Jangan tidur selepas subuh
Jangan tidur selepas asar
Jangan tidur selepas makan
Jangan makan terlalu kenyang
Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
Jangan menyapu rumah pada waktu malam
Jangan makan yang masam-masam berlebihan
Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam
 
PERKARA-PERKARA YANG PERLU DIAMALKAN

Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
Selalu makan makanan yang panas2
Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
Selalu minum air masak
Selalu makan ulam2
Selalu mengamalkan pandangan hijau
Selalu bersenam
Selau menggunakan imajenasi otak
Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai(yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 negetif dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit
Jangan ego
Jangan dengki pada orang lain
Jangan makan dari sumber yang tidak halal
Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
Jangan makan makanan yang ada pewarna
Jangan makan makanan yang ada pengawet
Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
Jangan mandi selepas 9.00malam
......dan yang paling penting dibawah ini........
selamat beramal.....

Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat b ila berbuat dosa kerana mati boleh datang b ila -b ila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita h ila ng bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.  
  Nanti     kita sombong apab ila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan mengh ila ngkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.

Jangan biarkan SAJE email ni. Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !! 

Wasalam



"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.."
  (Surah Al-Ahzab:71)

Monday, August 30, 2010

Watching Japanese TV online

Now we can watch streaming Japanese TV online with the site called JTV

snapshot-1283105316.652038

Using this site, if we compare to keyholeTV, is better in quality, but a bit laggy. Sometimes, the streams also disappear.

But, after using this for a while, I could say I prefer JTV, instead of keyholeTV.:)

Sunday, August 29, 2010

Reading the Kanji of Japanese name.

日本人の名前は読めなくて困るよ~時々そう思ってる人がいっぱいいると思う~

Untuk mereka yang belajar Japanese language or 日本語, rasanya memang susah untuk mengenalpasti cara membaca nama orang Jepun dengan betul.

Tapi jangan risau, ada kamus online untuk baca nama2 orang Jepun ni, iaitu

http://kanji.reader.bz/

So, pasni, takyah dok risau or pening bila taktau camna nak baca nama diorang lagi:)

それじゃ~

RANDOM bla2~

日曜日の朝~まだ眠ってるはずなんだけど、多分ラマダンのおかげで、朝の気分を実感したい。

Oh terspeaking Jepun lak. Ok, this is random. No specific post about anything.

------------------------------------------------------------

Semalam tertidur awal sangat, just after isyak camtu la. Asalnya nak nap sekejap, sebab mata terasa lesu sangat, need some eye rest. Tup2 tertidur sampai kul 3 pagi, terus sahur then terus terjaga sampai sekarang. Thanks kat Miss gf, yang tolong kejutkan:)

So, layanlah apa yang ada kat internet. Antaranya…

Video ni menceritakan pasal perihal DAJAL, yang merupakan petanda besar hari kiamat. Banyaklah info mengenai dajjal ni, antaranya kaitan dajjal dengan Nabi Isa a.s, misi utama dajjal, bagaimana dajjal mengusai dunia melalui yahudi.

Bagi mereka yang beriman, ada juga pasal perisai bagi Muslim utk menghindar diri drpd tipu daya dajjal.

Turut dinyatakan mengenai kaitan Amerika, Britain dan Rejim Zionis dengan kemunculan Dajjal. Semoga kita semua mendapat rahmat dan pelindungan Allah daripada Dajjal ini.

Penceramah, iaitu Sheikh Imran Hossein juga ada recommend untuk tengok lecture dia yang lain; iaitu PHASE3, dan juga ISLAM DAN SISTEM KEWANGAN ANTARABANGSA.

----------------------------------------------------------------------------------------

Pastu aku check mengenai BWF Badminton Championships 2010 yang sedang berlangsung di Paris. Hari ini merupakan hari terakhir tournament, di mana tinggal hanya match FINAL sahaja yang akan diadakan.

Surprisingly, there are 2 players from countries other than China in all final matches. Iaitu dari Malaysia, KKK-TBH, dan Taufik Hidayat.

BWF

Really hope Malaysia will win!! And to Taufik Hidayat, please win too!!

-------------------------------------------------------------------------------

Ok then, aku gi tengok Toll Gate Girl, cerita tahun 2001. Watak utama, Markonah dilakonkan oleh Amy Mastura dengan loghat utara. ni link dia.

TOLL GATE GIRL 2001.

hehe tengok cerita ni mmg natsukashi abes la:( rindu sangat kat kampungku. hukhuk

-------------------------------------------------------------------------------

hari ni cuti aku baito. so nak relax2 kat umah, or pasni kalau panas sangat nak lepak kat library saitama uni. Hari ni nya 最高気温(highest temperature) ialah 37℃ untuk saitama. Fuhh panas terik membakar hangus tuuuuu~~

-------------------------------------------------------------------------------

Saturday, August 28, 2010

No LCW vs LD :(

Sambil sahur tu aku check la the latest news pasal BWF World Championships 2010 yang sedang berlansung kat Paris, kota romantis tu.

Aduhai sedih yang teramat bila tengok Lee Chong Wei kalah rubber set dengan Taufik Hidayat, Lin Dan pulak kalah straight set dengan Park Sung Hwan. Nasib baik before that double no 1 dunia, KKK-TBH berjaya gak kalahkan musuh tradisi or musuh yang asyik bawa badi kat diorang, iaitu Jung Jae Sung-Lee Yong Dae. Pergh, macam biasa, bila dioarang main je, mesti sampai rubber set, miss gila aku sebab tak dapat tengok live :(.

So, c’mon Malaysia! Harapan now hanya tinggal kat bahu KKK-TBH. Oh please la menang. Dari dulu aku kemaruk nak Malaysian players menang kat Major tournament cam World Championships ni(macam WC untuk bola sepak)!

Tapi tu lah, sebabkan match yang sangat2 dinantikan antara LCW lawan LD tu dah takde, pengubat rindu badminton fans aku rasa teralih ke match antara Taufik Hidayat(TH) dengan star Denmark, Peter Gade.

Kalau korang nak tau, match between kedua-dua star ni merupakan antara match paling best untuk kategori single, sebab dua-dua player main jenis attacking, suka smash, lagi2 TH yang suke back smash. TH juga merupakan pemegang rekod smash terpantas di dunia. Tapi sebelum tu, TH kena menang dengan Park, Peter Gade lak kena menang dengan Chen Jin.

Menarik bukan, untuk single, peringkat semifinal esok ada wakil dari 4 negara, iaitu Indonesia, Denmark, Korea dan last but not least, China(Booo~).

So esok, pilihan pertama, KKK-TBH akan berentap dengan Guo Zhendong-Xu Chen dari China, yang juga pilihan ke-4 tournament. Kalau ikutkan KKK-TBH mesti boleh menang punya dengan double China ni, but camna pon takleh over konfiden, kang kalah hancus lebur harapan Malaysia nak menang dunia.

MALAYSIA boleh!!!

Wednesday, August 25, 2010

円高って何ッスか?Nilai Yen naik?

Hari ni tengok pasal laki buat flying kick+muay thai kat sorang pompuan ni. Manusia zaman sekarang ni, memang nak kembali ke zaman jahililiah betul. Wanita mestilah dijaga dengan lemah lembut, bukan dengan flying kick!!

Okeh, untuk mereka yang berada di Jepun, sure dah tahu pasal 円高. 円高(endaka) merujuk kepada kenaikan nilai matawang Yen berbanding matawang asing, terutamanya berbanding matawang USD. Siapa yang balik Malaysia 夏(summer) ini memang best ah, kaya la korang kat Malaysia nanti hehe.

Aku rasa semua orang pon dapat agak, bila Yen naik, maknanya eksport dari Jepun akan menurun. Bila eksport Jepun menurun, ekonomi Jepun yang bergantung kepada eksport akan teruk terjejas. Negara luar akan mengurangkan import barang Jepun, secara langsungnya akan menyebabkan kerugian yang besar.

Tapi tak semua kesannya buruk. Ketika ini kita tengok ramai rakyat Jepun yang banyak duit akan ambil peluang ini untuk melancong ke overseas. Yelah, Yen kan naik, so for short period of time, mereka jadi pakcik kayo sekejap. Memang best la, lagi-lagi 円高 jatuh pada musim panas, yang mana ramai rakyat Jepun ambil cuti panjang.

Ahah, ni ada info yang aku nak bagitau pembaca blog aku ni.

Ada berita gembira kepada mereka yang nak bawak balik YEN ke Malaysia nanti. Ada kemungkinan nilai Yen akan naik ke paras yang amat tinggi berbanding nilai USD, iaitu lebih kurang 1 USD= 74 Yen. Tapi sebelum tu dijangkakan USD akan naik semula ke paras 90 Yen ke atas menjelang akhir tahun ini.

Perkara ini diramalkan oleh seorang pakar ekonomi Jepun, iaitu 若林栄四, yang mana beliau kata ianya akan berlaku pada musim spring (春)2012.YEAYY!!(kalau betul la hehe)

Okeh meh tengok video ni.

Tuesday, August 24, 2010

まだまだ暑い~

Musim panas tahun ni adalah yang terpanas dalam sejarah aku berada di Jepun. Tahun ni tahun keempat aku kat sini, serta kali ketiga aku “sambut” musim panas kat saitama.

Bezanya tahun ni tersangatlah panas. Dalam rumah bahang yang teramat. Lagi-lagi aku baito sepanjang (summer) ni.

Tambah teruk lagi, bulan puasa jatuh pada hari-hari yang terik, ditambah pula dengan 蒸し暑い(panas yang melekit, dan lembap).

Sebab itulah summer tahun ni ramai yang balik Malaysia. Konon nak larikan diri daripada kepanasan Jepun ni. Actually Malaysia pon panas gak, cuma waktu malam dan pagi cuaca dingin. Yang tak best kalau hujan tetiba turun lebat, pastu berhenti(にわか雨).

Kalau kat Jepun ni ramalan cuaca(天気予報) boleh la dipercayai, or aku boleh kata ketepatannya tinggi, tapi kalau kat Malaysia, 天気予報 amat susah nak tepat. Kenapa? Aku agak sebab faktor2 yang menentukan cuaca di Malaysia amatlah banyak, variable yang sangat random dan lain2 lah eh. Aku bukan pakar bab ni so jangan tanya aku. hehe.

Kepanasan yang “membunuh” ni memamg really membunuh. Tahun ni ramai orang Jepun mati sebab heatstroke(熱中症).

Setakat ni 145 orang dah direkodkan meninggal dunia sbb heatstroke. Manakala Heatwave(猛暑) yang mencapai tahap kemuncak dicatatkan dari 16/8~22/8 mencatatkan rekod tertinggi untuk orang yang kena 熱中症.

Tulah kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lagi sejuk kat negeri sendiri :P

ps: 熱中症対策をきちんととるようにね

Monday, August 23, 2010

Urusan Hari Ini

1. エンジンルームをチェック: ブレーキ液はOK, バッテリーもOK, エンジンオイルの量はOKだが、ちょっと汚れがあった:(, ウォッシャー液の濃度、量もOK

2. Call baito untuk bulan 10. Mintak2 dapatlah.

3. Buat internet banking untuk saitama resona bank atau lebih dikenali sebagai りそなダイレクトorTIMO口座

4. Register kunci kereta kat Mitsubishi Motors Urawa Branch(kat Musashi Urawa). Serta car recall untuk tambah vacuum hose.

5. Isi borang internet banking untuk 郵貯銀行.(Japan Post Bank).

5. Bayar bil gas, letrik.

6. Pulangkan buku toshokan.

Fuhh~~ Penat sungguh. Bangun pukul 730 pagi. Alhamdulillah, semua urusan berjalan lancar dan tamat dengan jayanya pukul 5 ptg.

「だます」

騙す(だます)と意味が似ている言葉を勉強しよう~

  • ごまかす
  • はめる
  • 煙に巻く
  • うやむや
  • インチキ
  • ひっかける
  • 一杯食わす
  • 装う
  • まことしやか
  • 八百長
  • 乗せる
  • いいくるめる
  • 猫をかぶる
  • 根も葉もない
  • でまかせ
  • 担ぐ
  • まるめこむ
  • でっち上げる
  • でたらめ
  • 作り話

Out of 20, I think I have heard or used only 7. 日本語。。難しいな~~

Sunday, August 22, 2010

Romantika. ^^

video
This is the video that my girlfriend created for us, for our 18 months celebration being together.
Thanks dear:)

We-18

We have been celebrating our every month anniversary since we started dating 18 months ago. And yes, it’s somehow weird to other people, though.

“Eh, korang celebrate tiap bulan ke?…..bla2”

Hek eleh…”

About this, we have lots of reactions from our friends about us, but we just take them as jokes or teases. Thanks everyone!

Well, for this month, we had a simple “celebration” by video calling on Skype. The best thing is, she sent me a very lovely file- a montage video about our “journey” together ( I already sync it into my iPhone) :)

And awww~~It really moved my heart. Thanks bucuk!:)

To my other half, I wanna dedicate this song to you, and I hope you like it!

Bruno Mars - Just The Way You Are Lyric

Oh her eyes, her eyes

Make the stars look like they're not shining

Her hair, her hair

Falls perfectly without her trying

She's so beautiful

And I tell her every day

Yeah I know, I know

When I compliment her

She wont believe me

And its so, its so

Sad to think she don't see what I see

But every time she asks me "do I look okay"

I say

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

Her nails, her nails

I could kiss them all day if she'd let me

Her laugh, her laugh

She hates but I think its so sexy

She's so beautiful

And I tell her every day

Oh you know, you know, you know

Id never ask you to change

If perfect is what you're searching for

Then just stay the same

So don't even bother asking

If you look okay

You know I say

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

The way you are

The way you are

Girl you're amazing

Just the way you are

When I see your face

There's not a thing that I would change

Cause you're amazing

Just the way you are

And when you smile,

The whole world stops and stares for awhile

Cause girl you're amazing

Just the way you are

Love you so much, baby…

Thursday, August 19, 2010

Install i-KeyHoleTV onto iPhone/iPad/iPod Touch

ikeyholetv

So I finally did jailbreak my iPhone 3GS(after stalling many times). Why? It’s mainly because I wanna watch Japanese TV on iPhone.

Usually Japanese people use oneseg tv tuner(ワンセグチューナー) to watch tv on their handphone(携帯電話). But hey, there’s always a way to watch tv without the tuner.

For that, first we have to jailbreak the iPhone, and then using an application called i-KeyHoleTV, and using even 3G connection, watching tv via iPhone is not impossible anymore:)

OK, now I wanna give a tutorial on how to install i-KeyHoleTv on iPhone 3GS(iOS 4.0.1).

After a lot of googling, I find the easiest way to do that. Here it goes;

1. Preparation

  1. Jailbreak the iPhone/iPad/iPod Touch.
  2. Open Cydia, go to Manage> Source and type http://sinfuliphonerepo.com/.
  3. Go on with the repository.
  4. Go back to Cydia, search Appsync and install it.

2. Installing i-KeyHoleTV

  1. From here, download the ipa file.
  2. Open the file (iTunes will be opened).
  3. Add i-KeyHoleTV into the application.
  4. Connect iPhone/iPad/iPod Touch to the PC.
  5. Make sure i-KeyHoleTV has been checked, then sync the iPhone/iPad/iPod Touch.
  6. Finish!

Easy, right?

Source: Here(日本語)

Tuesday, August 17, 2010

欲望をかなえる[to satisfy our desire]。。

。。。それの逆-->欲望を抑える

....................................

Kengkadang kita amat2 nakkan sesuatu yang kita susah untuk dicapai. Sebabkan nak sgt sesuatu tu, kita pulak sanggup bekerja keras siang malam tanpa kenal erti penat. Soalnya, adakah ianya berbaloi?

Well, I have a sensei. Dia orang Korea,  金先生(Kim Sensei) nama dia. Ada sekali dia cakap kat aku, (because he knows I'm from Malaysia and need to compete againts Japanese Students),

"あいつら(日本人)を勝てるために、たとえ毎日2時間しか寝られなくても、俺がかまわない~”

Kim Sensei kata dia sanggup untuk even hanya tidur 2 jam sehari, semata-mata untuk kalahkan orang jepun ni. And he looks depressed everytime I see him. He looks old.

……………………

Pada aku berusaha biarlah berpada-pada. Jika sampai memudaratkan diri, aku takkan buat.

Camna pon, yang paling baik bila kita bersungguh-sungguh apabila membuat sesuatu pekerjaan. Sama lah jugak dengan student, kena belajar rajin2, nasihat yang kita perlu jadikan perisai bila rasa terkena penyakit malas.

Selamat menjalani ibadah puasa.

puasa1

Monday, August 16, 2010

Why Muslim women wear scarf/veil?-Funny answer, but great!

Imam tu siap kata G-string. hehe lol sungguh. Kelakar dan sgt2 betul. :P

ps: Agak2 camna orang Palestin berpuasa sekarang..

Sunday, August 15, 2010

How to set up Japanese keyboard layout

 This is my 2nd time I reformatted my desktop PC. It was like the first one, where I somehow feel a bit confused (because I hardly reformat my comp) when it comes to set up again my Japanese keyboard layout.

Here's the solution.

→ 最初にStartをクリックして、Computerを右クリックしてManageを選択してください。
→ Device Managerを選択して、KeyboardsをダブルクリックしてStandard P/S Keyboardをダブルクリックしてください。
→ 開いたダイアログにDriverタブに移動して、Update Driverボタンをクリックしてください。
→ Browser my computer for driver software選択する。
→ Nextをクリックせず、Let me pick from a list of device drivers on my computerを選択してください。
→ Show compatible hardwareからチェックを外して下に2つリストに分けられます。
→ 右側のリストに適切なJapanese PS/2 Keyboardを選択してください。警告メッセージが出てきますが、Yesを押下げ無視してください。
→ 最後に再起動すればKeyboardを正しく使うことができると思います。

It's easy peasy, right? :)

source: here

Saturday, August 14, 2010

Naik turun kehidupan

人生ってのは正弦波の波形みたいに上に行ったり下に行ったり安定でフラットな直線になかなかなれない~

時々オーバーシュートにもなって嬉しく感じる

特にラマダンの期間中、その気持ちが実感すると思うよね
---------

このエントリーって一体なんのこと?

ひ-み-つ(^ー^)ノ

Frustrated now with the keyboard. Damn code 38.

Thursday, August 12, 2010

日本語か~

Kenapa dunia kini amat kejam? Bayi dibuang merata-rata, pemimpin buat salah dipandang sebelah mata. What we can do about this? Think~

------------------------------------------------------------------------

今の悩みってのは言語だ。ずいぶん前から思ってたんで、ブログで日本語を使おうってね。

今まで見た通り、英語とマレー語がほとんどのポストエントリーだね。

じゃ、今度以降は変わる--徐々日本語を完全マスターの道を一つ。

通訳・翻訳(できればね^^)の練習にもその一つになり、自分の頭で言語をより整理することにもつながるだろう。

読者の皆さん、これからもよろしくお願いします~

………………………………

Translation.

Mainly about one of my efforts to improve my Japanese, by constantly and regularly posting blog posts in Japanese.

I’m thinking to master this language as much as I can, as I have also the ambition to be a (part-time) translator/interpreter.

Ps: Hari ini hari 1st Ramadan di Aussie. Selamat berpuasa^^

Wednesday, August 11, 2010

Salam Perantauan

Again and again I wanna wish all my friends out there happy fasting in this holy month of Ramadhan. May Allah SWT accept our prayers, fasting and good deeds.

……………

For Malaysians who are living overseas, there’s something that everyone anticipates every time Ramadan comes.

It’s SALAM PERANTAUAN. Anyone who doesn’t have a clue on this? Please refer wiki :P

This year is my 4th year in Japan, including 3rd year during the whole holy month here. And sadly, I’ve never been in Salam Perantauan. But hey, surprisingly, this year I make it at last!

Thanks to the bucukness of the year, my dearie girlfie, for sending the email to Utusan. Our picture featured on 10th August 2010, one day before the fasting month.:)

Salam Perantauan Utusan 10082010

:):)

…………………

Actually I’ve just finished my final exam. Alhamdulillah, I took 3 exams, and I did considerably well in all the papers. Thanks to my parents and she, and friends for all the prayers and motivation:)

Akhir kata, SELAMAT BERPUASA kepada semua umat Islam di seluruh dunia. Jangan puasa yak yok dah la ye:P

Tuesday, August 10, 2010

リフレッシュー体操

Utk mereka yang selalu di depan komputer:)

refreshmentexercise

:)

Sunday, August 8, 2010

Menjelang puasa:)

Terasa malu dengan adik aku yang bongsu. Dia 9 tahun, tapi dah puasa 3 hari masa bulan syaaban ni. Betul la kan kata orang, kalau nak didik, biarlah dari rebungnya:)

Menjelang puasa ni aku pon berazam nak baca Quran banyak2. Maybe target tak lah tinggi sgt macam nak khatam Quran ke kan, tapi yang penting aku nak baca tiap malam.

Mak aku pulak always doakan aku supaya berjaya dalam hidup. Dia kata aku kebanggaan keluarga. Maknanya aku kena jadi contoh kat adik2 aku.

Hehe. Macamana dgn orang lain eh. Rasanya semua pon macam dah berazam nak jadi muslim yang lebih baik dari semalam.:)

Last, but not least, SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN!!!

ps: mintak maaf kat zunita, terlambat utk update at least once a week:(

Saturday, July 31, 2010

Tagging

I was tagged by my sweetheart, for the Beautiful Blogger Award. Thanks baby:)

1. Thank & link the person that gave you the award

With honors, thanks again to si bucuk

2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic!

And friends:)

The most informative blog that I read is Kujie2.

3. Contact said blog and let them know they've won the award

Roger.

4. State 5 things about yourself

  • Sadly, with the positive thought, I have to extend one more year to graduate.
  • I don’t eat bread(yeast), chocolate.
  • I’m good at almost every sport.
  • I have no talents in guitar, or piano.
  • I don’t smoke. It’s bad, isn’t it?

5. Speech by the winner

Did I really win? hehe:P

Sunday, July 25, 2010

BM and BI

I've just finished 2 important exams within a month, JLPT N1 and TOEIC. I think I've done well in both exams, especially TOEIC, where everyone goes into the exam halls without study it:P

For JLPT, it was the first exam being held after it changed to new format. Dulu panggil 一級, sekarang panggil N1. N stands for "new" and "nihongo". So, how was the N1? The JLPT website says that it is about the same level of ikkyu, but just a bit difficult. As for me, it was difficult in bunpo, goi and dokkai. For listening part, it was easy.

The result for TOEIC will be within a month from now. For JLPT N1, I expect the result will be out in early September.

Let's hope for the best!

ps: Good luck for my babysweet for the new semester!:)

Saturday, July 17, 2010

10 mnt:)

I have couples of minutes before getting off the train at Minamiyono.

Today, even on Saturday, I killed my time with doing part time(baito). I've been doing this baito since my first year in Japan. Place? It's in Ikebukuro, where you can find many Chineses here:P

In front of me seating a Japanese who's busy with her make up. Preoccupied.

Ok. Till then. Mata:)

Testing

Having an iphone 3GS really makes things easier, like I can blog from anywhere if I feel like to.

Now I'm using an app called blogwriter lite. Using this, posting an entry is as good as typing at usual PC.

I've tried it, why won't you?:)

ps: What the world would be without iphone?:P

Friday, July 16, 2010

New Design:)

This is my attempt to look fresh again. I might not be really active in blogging (in twitter, yes!), but I won't ever delete this blog.

May you all have a great day!

ps: Tak lama lagi dah nak puasa:)


Saturday, June 26, 2010

Life is unfair?




This thing is always on my mind lately, I dunno how and why I started to think about this. I believe we always hear people say, 'life is unfair', but I never agree with that saying before. For me, life is fair, what you give, you get back. That's fair, isn't it? So, why saying that life is unfair then?

But, there is a twist. I don't think life is fair anymore. I believe life is unfair. In fact, the saying of ' what you give, you get back' is not always true. Have you ever heard that a murderer escapes from death penalty? A robber escapes to be imprisoned? A serial killer escapes from being judged? All these people do bad things and somehow get escaped from the judgement. This is so not fair, isn't it?

There you go, that's why Allah said in the Quran, there's Hereafter, to judge the good deeds and bad things that each and everyone of us did while we are living. Isn't that fair? No one can escape from Him. No one. Even a very little thing that you did, will be judged, either good or bad. So, everyone will be treated as the things that they did in the past. If you were a good person, you will get the good rewards, otherwise you will be punished.

So, believe me, life is unfair and that's why there is a Hereafter.

Wallahualam:)

Wednesday, May 5, 2010

FACEBOOK—perkara yang tidak kita sedar.

 

Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.

Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-


1) Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.
Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Ada yang mendesak suami beli rumah, kereta, pinggan, perabot, baju, dan macam-macam lagi melalui status mereka. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Tertekanlah suami serba salah.


Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.


Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.
Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.


Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca' dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin' dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.
Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.


2) Terlebih gambar
Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi ruang kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya, aksi dan fesyen yang pelbagai.


Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran' nafsu.
Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan dating, kahwin - padahal wanita telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.


Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina'.
Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sin ( http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=546&Itemid=99)


3) Penyamaran
Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi ‘friend' seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di internet, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.
Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkan friend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.


4) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.
Dimaklumkan juga, akibat dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah' difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa' yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.


Malangnya, golongan rupawan ini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan ...'DOSA'. Simpan sahajalah gambar-gambar 'kiut' (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.
Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke'kiut'an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingkan wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat dosa.


5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.
Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga telah pernah diulas oleh beberapa penulis lain seperti Sdr Shahmuzir dan Ust Abu Umair.


Ini adalah kerana, terdapat ‘trend' menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di'tag', akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend punya rakan (friend).
Ini boleh menjadi dosa, kerana :-


a- Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.


b- Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan ‘candid', tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di'tanda' boleh dengan segera delete 'tag' itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh ‘untagged' nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.


c- Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan ‘seseorang' yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.


6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan
Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.


Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rakan lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata, ‘zaman aku ekstrem', ‘zaman solehah', ‘waktu innocent', zaman-zaman suci', 'itu zaman kuno dulu', 'itu masa duduk bawah tempurung' dan lain-lain frasa yang sepertinya.


Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah, tidak suci dan sebagainya?. Demikian juga ayat-ayat lain di atas.? Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.


KESIMPULAN


Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.
Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama'ukhuwah' untuk berbuat dosa.
Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.
Sekian


Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net
ORIGINAL ARTICLE : http://www.zaharuddin.net/content/view/930/72/

Friday, April 30, 2010

Great Vid for HEALTHY MARRIAGE in Islam:)

I used to watch this video together with Hatta, a friend of mine, when he stayed at my house during his visit in Tokyo.

And yes, this is indeed one of the best videos to learn about how to take care of your relationship with your husband/wife.

I’m not married yet(ehem ehem:P), but at least, by watching this video and take lessons and benefits from this, I hope I could be the greatest husband for my wife in the future. InsyaAllah.

 

FORGET YOUR RIGHTS,

WORRY ABOUT YOUR OBLIGATIONS

Thursday, April 22, 2010

-just wanna be with you-

Lyrics to Just Wanna Be With You :


I got a lot of things
I have to do..
All these distractions
Our futures coming soon
We're Being pulled a hundred different directions
But whatever happens I know I've got you
Your on my mind your in my heart
It doesn't matter where we are
It'll be alright
Even if we're miles apart
All I wanna do, Is be with you be with you
There's nothing we can do Just wanna be with you
Only you
No matter where life takes us nothing can break us apart..
You know its true
I just wanna be with you
(Be with you)
You know how life can be
It changes over night
Its sunny but raining, but its alright
A friend like you..
Always makes it easy
I know that your kidding me every time.
Through every up through every down
You know I'll always be around
Through everything you can count on me..
All I wanna do, Is be with you be with you
There's nothing we can do Just wanna be with you
Only you
No matter where life takes us nothing can break us apart..
You know its true
I just wanna be with you
I just wanna be with you...

ps: khas utk my queen, zunita ramli:)

new template:)

Just wanna have a fresh look at my blog.
So I decided to change it to a new template.

Monday, April 19, 2010

if you never fail, you’ll never live

 

It was extremely harsh for me, because I never expected that thing to happen.

Not giving up, and always looking at positive ways. ^^

I’m so relieved and thankful coz my parents accepted it. They said they prayed for me and always knew that I did my best. :)

And to my lovely girlfriend, you are really the best girlfriend in the whole universe! Your words comfort me, and because of you too, I’d become stronger! To your mom too, it has been always a bless to have your mother around:)

Not to forget, to all my friends who are so supportive, especially Sidek. I envy you all.

Thursday, April 1, 2010

onegai..

If anything happens to her..I can't forgive myself..

Ya Allah..

Wednesday, March 24, 2010

time to stop its flow

For the sake of our future, it's time to think twice before spending any yen!
let's the resolve begin..

Tuesday, March 16, 2010

Inspiration

Hi all,

Congrats to Lee Chong Wei for the superb performance in All England Super Series 2010. He beat Kenichi Tago in straight set 21-19, 21-19. And it's well known that LCW is a top-level hardworker, and he's so determined to win his game!

Then I wanna talk about Rooney and Messi. In the latest games, Messi scored a hatrick while Rooney put 2 goals in the net. I was just wondering how they do it. What is their source of motivation? What drives them to excell?

My heart tells me to be like them. Could I?

Monday, March 15, 2010

a week from now..

Me, too happy to spend my time with her in Melbourne. I feel I wanna stay here forever:(

A week from now, I'm going back to Saitama, with many things to do and think, and while waiting for my results for last semester.

Hopefully everything will be on my side.
Amin.

Saturday, March 6, 2010

loooooooonngggggg time...

To all, so sorry not updating my blog these days. My mood swings, making me so lazy to move my fingers.

InsyaAllah I'll try to update this blog regularly.
Thanks.

ps: In Melbourne now, enjoying my time with her:)
Related Posts with Thumbnails