Pages

Saturday, April 18, 2009

Haa..berani la ko tuang kelas lagi!!

Nak kata menyesal pun ada, sungguh banyak kali aku ponteng 授業(lecture) dalam 2 tahun yang lepas. Kenapa agak2 kamu?

Kat sini aku nak senaraikan sebab aku ponteng kelas;

  • Sensei asyik nak syok sendiri. Dia ingat kita ni Einstein ke apa?
  • Senseinya 日本語(nihon-go=japanese) tak sedap didengar.
  • Kelas tu takyah ada sensei pon boleh score. ..ha, yang ni x elok.
  • Pura-pura sakit.
  • Takuma-kun tu asyik nak kacau aku je.lol.
  • Kaneko sensei pernah marah aku, jadi sebagai tanda protes aku taknak datang kelas.LOL. Mak kata marah tanda sayang.:)
  • saje je nak wat excuse je eh. cakap je la ko malas, cikun oii!!

Tapi, aku dah masuk 3rd year dah, dah rasa semua kelas tu penting, that means kena dengar sensei cakap apa, kalau nak baca buku text je memang banyak la kan. Maka, aku dengan ini meng”declare” yang aku dah tak nak tuang kelas dah!!

takda kaitan pon dengan entry ni.:P

Ada sebab lain gak.

OK, APA KATA KITA BERCAKAP TENTANG DUIT!!

Untuk Saitama Uni, 学費(gakuhi) untuk one academic year ialah 58 man=580,000 yen.

Sebabkan dalam setahun tu ada 2 semester, kita bahagikan 58 man tu kepada 2 bahagian, menjadikan jumlah yuran pengajian untuk satu semester di Saitama Daigaku(universiti) ialaha 290,000 yen.

OK, dalam satu sem pulak cuma ada 16 minggu, yakni 4 bulan, termasuk la hari peperiksaan. Jadi, untuk seminggu, yuran pengajian ialah 18,125 yen.

Dalam seminggu pulak ada 5 hari untuk datang kelas, menjadikan dalam sehari, kerajaan Malaysia membayar 3,625 yen untuk budak2 Malaysia kat Saitama Dai ni.

Kes aku pulak, sehari= 4531.25 yen (aku takda kelas hari jumaat). Ishh..banyak tu!!tak larat la bapak aku nak bayar. bapak siapa yang mampu bayar tu aku tak nak la cerita eh.

 

Kesimpulan, (untuk mereka yang menuntut di Saitama University)

Yuran Pengajian setahun 580,000 円(Yen)
Yuran Pengajian sesemester 290,000 円(Yen)
Yuran Pengajian seminggu 18,125 円(Yen)
Yuran Pengajian sehari 3,625 円(Yen)

 

Jadi, kamu nak ponteng lagi tak??

 

ps: yuran di atas untuk yang amik undergrad degree.(学部生)

4 comments:

  1. haha xponteng pn kalau pg tidur sama je rugi gak kn....shuuchuu ryoku 100% wo mezashite....

    ReplyDelete
  2. haha..kire ok la ada semngat nak dtg kelas gak.

    good things happen when u start something with good things:D

    ReplyDelete
  3. aku pegi kelas aku tak tido
    aku fail banyak
    kire tak besalah gak aaa whahaa

    ReplyDelete
  4. tu pasal dalam kelas aku majime gila salin nota x tido, kekkyoku result hampeh... pengajaran kat sini ko pegi kelas untuk stadi bkan untuk salin nota.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails