Pages

Sunday, March 29, 2009

Supporting Earth Hour

Quote from The Matrix;

Agent Smith: I’d like to share a revelation that I’ve had during my time here. It came to me when I tried to classify your species. I realized that you’re not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment, but you humans do not. You move to an area, and you multiply, and multiply, until every natural resource is consumed. The only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet, you are a plague, and we are the cure.”

 

Yesterday, I called my mom, and surprisingly, my mom asked me to switch off lights in my room during the Earth Hour campaign. At first, I was shocked, knowing my mom, she was not that type of person. She said my dad told her to do that. Ok, whatever.

In Japan, there wasn’t much hypes about this campaign. I don’t know why, but it seems people in Japan didn’t show enough commitment to support it. But, I believe there are many Japanese who want to do that. Look, up till now, Japanese are doing very well in promoting environment-friendly things, like recycling, separating their garbage, hybrid cars, solar PV panels at homes and etc.

As for me, from 2030 till 2130, which is one hour, I just turned off everything except my laptop, my digital fm-clock radio, refri, and my internet connection. It’s simple after all. So, why not being in darkness for a while?

 

ps: best gak bergelap untuk seketika…hehesmile_wink

Friday, March 27, 2009

melayu kami makin hancusss!!

 

23 hb Mac 2009 yang lepas, batch ke 24 AAJ boleh lah dikatakan telah selamat beraada di jepun selama 2 tahun(fly pada 23 Mac 2007). Ada banyak perubahan yang berlaku, seperti,

  • aku boleh katakan hidup tanpa keluarga di negara asing dan jugak sebagai golongan minoriti banyak mengajar kami menjadi lebih berdikari.
  • proses kematangan kami dianggap lebih cepat oleh sesetengah pihak. YEKE??
  • sudah biasa dengan bahasa jepun.
  • kurang biasa dengan bahasa mat saleh.
  • ilmu memasak yang cukup untuk membuatkan anak dara di Malaysia tercengang.
  • ada banyak lagi.
  • tapi, yang aku nak tekankan kat sini ialah…………..

BM KAMI MAKIN HANCUSSSSS

Sebenarnya, aku memang terasa sangat yang Bahasa Melayu ( atau Bahasa Malaysia, mana2 lah ehh) sudah makin teruk, lebih2 lagi bila budak2 kita ni terlibat dalam majlis rasmi.

Aku dah lama sedar akan benda yang dianggap remeh ni. Cuma aku bertambah sedar bila aku terlibat dalam orientasi kohai(junior) selama 5 hari di Toko Hotel, Gotanda, Tokyo yang baru je tamat 25 hb lepas.

Apa yang aku nampak, kemahiran bercakap di depan orang ramai itu bukan lah yang menjadi masalah bagi aku dan juga AJK(facilitator) lain, musuh kami yang sebenar ialah PENGGUNAAN BAHASA YANG TERUK!!!

Aku terlibat dalam membuat pengumuman bersama Haris, dan juga sebagai MC sekali sekala. Secara jujur aku boleh cakap camni-MY MALAY WAS SUCKS!!.

Nak salahkan siapa? PPSMI? Mahathir? Anwar? Mak aku?

Taklimat mengenai MSAJ dan KUJ secara am nya kurang memuaskan, serta penggunaan tatabahasa yang amat teruk. Memang sah tak boleh jadi ahli politik !!! Jom baca contoh di bawah ni.

 

Persatuan ini ditubuhkan 3 tahun terlebih dahulu.”

…APEKAH?????

 

Itu salah satu contoh yang terbaik. No offense to anyone.

Mmm..tujuan aku tulis ni pasal nak menyedarkan aku dan anda semua betapa perlunya mengusai sepenuhnya bahasa ibunda kita. Siapa lagi kalau bukan kita yang nak memelihara bahasa kita sendiri. Takkan orang jepun kot.huhu.

ps: BM jangan dilupakan, BI mesti dipertingkatkan, B. Jepun difasihkan. Bahasa ARAB nak di-apa-kan ye??

Friday, March 20, 2009

Sleep

Basically all my friends keep saying that sleeping is something they like to do, and so DID I. I did like sleeping as one of my hobbies quite a years ago, but things in life revolved to some circumstances that made me deviate from the way I normally slept.

and IT WAS AAJ’s fault!!!

DAMN AAJ!!

DAMMIT AGAIN!!

I remember when I was in AAJ, on weekdays, I just slept 5, 6 hours everyday, which was terrible. I felt like 24 hour a day was not enough to do everything. I wanna do this, I wanna do that. Well, some said that lacking of sleeping time will have negative effects our cognitive abilities, or in the easier words, our understanding abilities.

 

Yeah, as research shows, I was sleep-deprived, and the impacts on my studies were clearly noticed. But, honestly, I don’t really prefer to go to my comfy bed, not because of I hate sleeping, it’s just I feel sleeping is a waste of my precious time,

IS IT??

Well, I don’t 100 percent sleep while standing?? bengong je..think of sleeping that badly, because I know, sleeping is the only time my body gets its full rest, especially when in REM mode. It helps us to rejuvenate, to re-energize.

But, I have another problem too!! When I get excited, or super happy, I tend to not sleep. Is it normal? I guess not! Believe it, I used to not sleep for 4 days in a row, yes, after my  MOMBUKAGAKUSHO (mombusho, or monkasho) exam was over. It was the only exam that had the final say whether I can fly or not, which was MY FIRST FLIGHT!! (Who says “now, everybody can fly”?)LOL.

I was so confident that I thought I did very well on every paper I took. So, because i was hyper-happy, I didn’t sleep. I drank coffee if I felt like sleeping.

And I know I have to change this. I wanna be like someone I know, who sleeps well, who even recites ayat kursi and etc before sleeping. And whoever reads this, I think this is the time to realize that taking sleeping for granted is a huge mistake!!!

OK minna-san, lastly I wanna say…

Let’s not be sleep-deprived!! and Let’s not over-sleep!!!

ps: have to go tru busy days ahead, even during hols mode!!

Saturday, March 14, 2009

for and from….

 

 

……and I know I’m not good enough.

Monday, March 9, 2009

English has never made me less Malay

Kali ini aku nak mengomel pasal PPSMI, iaitu salah satu topik hangat yang sedang dibincangkan kat warung serata malaysia sekarang ni, termasuk la saizeria kat saitama, tokyo dan seumpamanya.

Siapa yang tak tahu mengenai PPSMI sila beli KOSMO ke or boleh rujuk di kenapakorangtaktahu.com.my.

Untuk pengetahuan semua, dari dulu lagi aku dah lihat isu ini sebagai isu yang sangat panas. Dan kat sini aku nak mengutarakan pendapat aku yang masih mentah ini. Oleh sebab aku ni budak baru belajar, aku tak dapat lari dari membuat kesilapan dan juga mungkin jugak pendapat aku ni ada yang tidak disenangi oleh beberapa pihak. Jom baca.smile_eyeroll

English has never made me less Malay

Ayat BI ni memang sangat mudah dan ringkas. Bila aku baca berita dan blog pasal demo jalanan baru-baru ni, aku tertanya-tanya la jugak-takde kerja lain ke abang2, kakak2, adik2 berhingus ni?.

Memula aku mencuba untuk menjadi neutral, maka aku dengan rajinnya, menghabiskan masa aku selama +-4 jam untuk baca semua artikel, post kat blogs, sama ada pro-PPMSI atau anti-PPMSI.

Setelah aku kaji2, aku tetap dengan pandangan aku yang menyokong sistem ini diteruskan.Mengapa agaknya ya En Cikun nak sokong PPMSI? OK, selain daripada pandangan utama seperti BI tu bahasa antarabangsa dan jugak bahasa rasmi untuk sains dan teknologi, aku jugak ada pandangan aku sendiri. Jom tengok!!

  1. Aku yakin sistem ini tidak akan membuatkan aku kurang MELAYU.
  2. Aku tak juga fikir BM akan terancam.
  3. BM bukan bahasa yang lemah, yang lemah itu adalah bangsa Melayu itu sendiri.
  4. PPMSI akan menyediakan acuan yang baik untuk pelajar meneroka alam sains dan matematik. Sumber-sumber pun kan banyak ditulis dalam BI.
  5. PPMSI tak boleh diukur keberkesanannya sekarang. Kajian selama 6 tahun oleh pihak anti-PPMSI tu tidak mencukupi untuk meyakinkan aku yang PPMSI harus dihapuskan. Keberkesanan PPMSI boleh diketahui dengan lebih tepat jika mengambil sample kajian pada tahun 2013, 2014 dan seterusnya.
  6. Kalau ditukar lagi sistem yang sedia ada, yang jadi mangsa nanti siapa? Adik aku jugak.(darjah 2, tingkatan 2 sekarang). Aku taknak adik aku terseksa.haha.
  7. Semua orang tahukan akan kepentingan BI sekarang ni. Aku tengok ramai Melayu yang kurang menyerlah di prasarana antarabangsa disebabkan oleh lemahnya BI mereka.
  8. Nak tiru Jepun dan Korea??haha,mada hayai ze!! kalau tengok keadaan sekarang, kita ketinggalan 100 tahun berbanding Jepun, 50 tahun berbanding Korea. Kita perlukan catalyst, atau pemangkin untuk berdiri sama tinggi dengan mereka. Untuk itu, PPMSI adalah salah satu pemangkin tersebut. Mentaliti kelas pertama bukan senang untuk dicapai ye cik adik.

Sebenarnya ada banyak lagi yang aku nak senaraikan, tapi sudah menjadi prinsip aku untuk tak nak tulis panjang2, maka aku berhentilah dulu setakat ini.

Demi kepentingan bangsa aku sendiri, aku sangat mengharapkan sistem ini diteruskan. Sekian.


ps: Kalau boleh, aku nak tau gak pandangan kwn2 ku yg berblog mengenai PPSMI ni.

pss: Malaysia Boleh!!

psss: Salam Maulidur Rasul untuk minna-san.

Saturday, March 7, 2009

tag x beragak

Fuhhh..Best nye cuti kali ni, memang kanzenni(totally) aku tak keluar dari Kanto Area ni..haha..feel like being at home is the best!!Ngeh2!!

Ok, kali ni seperti yang aku agak, aku telah diTAG lagi oleh AfiqMS aka Java, my buddy from banting dan jugak kawan baik aku kat SDAR.(ko ni mmg suka ye nak mentag aku..haha)

Jom kita tengok tag tu!! smile_omg

#1 describe 10 things about the person who tag you

  1. Nama dia Muhammad Afiq Bin Mohd Sadli, sedang belajar kat Universiti Teknologi Petronas, Perak dalam bidang Electrical & Electronic Engineering.
  2. sangat kurus mcm lidi. lidi pon x kurus cam dia.haha.
  3. salah seorang my fren yang aku boleh cakap pasal byk hal2 serious, kire dianya pandangan bukan calang2 la.
  4. mat rempit yang berilmu.
  5. IT jerks??haha silap, IT ace la.
  6. rumah kat banting, dan dia banyak kali datang rumah nenek aku kat Olak Lempit, Banting. so kalau aku ada kat banting, kitorang selalu hang out sama2.
  7. pandai mengayat??haha..maybe.
  8. die pernah pergi france. bley cakap french kot.
  9. mencapub bile perlu.
  10. aha..die ni pon hencem..meh2 gadis2 di luar sana, kalau ade sape2 berkenan kat dia ni, kontek je aku.

#2 describe 10 things about you

  1. aku lelaki, bukan gay tau.
  2. boleh main almost semua basic sports.
  3. aku tidak makan roti.
  4. bile aku berGUMBIRA, aku susah nak tidur.
  5. x pernah eksiden yg ditunggang, or dipandu oleh aku sendiri..still nasib baik kot.
  6. mata aku mudah rosak aka rabun.
  7. chelsea fan.but not kipas-susah-mati nye tahap.
  8. tak layan bnda yang extreme.
  9. nak muntah bile tgk darah yg byk, or organ dalaman manusia(sbb tu aku x ley jd doc).
  10. already taken.hehe.

#3 at the end you need to choose 10 people to be tagged and their list names.

Aku rasa aku nak tag ko la AfiqMS.

Related Posts with Thumbnails