Pages

Monday, December 17, 2012

Dilema orang kota

Salam.

Tadi aku ada baca artikel kat metro ahad, cerita pasal hal orang kota yg terpaksa mengharungi kesesakan lalu lintas setiap hari bekerja. Aku tertarik utk bincang psl hal KESIBUKAN PARA IBUBAPA yg terpaksa bgn awal, uruskan anak2, uruskan kerja di rumah, balik lewat dan seterusnya.

Bila kedua2 ibubapa bekerja di luar, keanak kecil akan ditinggalkan pada pengasuh atau di taska. Yang bersekolah pulak kena balik sendiri. Senang kata, kesian pada anak2, kesian juga pada ibubapa sbb tak dpt nak spend masa lebih dgn anak2.

Kalau diberi pilihan, sudah tentu kebanyakan ibu taknak kerja kat luar, better duduk rumah jd surirumah dan uruskan anak2. Biarkan suami saja yg kerja.

Era sekarang ni mmg sgt mencabar utk uruskan keluarga. Kos hidup yg tinggi adalah punca utama kenapa si ibu terpaksa bekerja di luar atas tiket utk menolong meringankan beban ekonomi rumahtangga. Cuma, yg jd persoalannya, adakah itu jalan yg terbaik?

Itu yg bermain di fikiran aku tgh mlm buta ni. Aku cuma dpt simpulkan, mesti ada jalan lain yt lebih baik utk balancekan hal kerja dan jugak hal keluarga. Tak nak nnt anak2 terasa diabaikan.

Sekian.

Friday, August 17, 2012

Because they dont care

Sometimes u have to give up on people not because u dont care, but because they simply dont care.

Sunday, August 12, 2012

Lots of foods for Iftar

I've been very busy with work, till I realize one thing; I feel very light, like I''ve lost 5 kg in just. a few days.

Thus, tonight I'm gonna eat a lot!! I bought lots of meals for Iftar today, and I'm planning to eat for the whole night!! Seriously.

First post from galaxy s3

Hi all,

Thanks to my wife, I got my own S3!

Friday, January 27, 2012

Papa-to-be

Salam semua. Untuk pengetahuan semua, tak lama lagi, aku akan menjadi seorang DADDY!!

Sekarang ni isteriku tengah berjuang untuk melahirkan anak pertama kami nanti. Dijangka tak lama lagi baby akan due. InsyaAllah, if everything is ok, wife aku akan bersalin di Kuala Pilah.

Saat gementar tu memang lumrah bagi aku. Kenapa? Kerana aku akan memikul tanggungjawab yang berat sebagai ayah untuk mendidik anak dan juga memimpin keluarga. Nasib baik aku dianugerahkan isteri yang sangat smart dan bijak:)

Anak pertama kami ini akan menjadi cucu pertama di belah keluarga aku, cucu pertama untuk nenek aku belah ayah, manakala cucu ketiga belah keluarga isteri aku. Dia akan menjadi abang/kakak kepada semua adik beradik dan sepupunya nanti.

Semoga aku dan isteri diberi kekuatan untuk memantapkan ilmu, akhlak dan jatiditi anak-anak kami. Kami tahu, ini bukan misi yang mudah.

Till then~

Sunday, November 27, 2011

Panduan Mendidik Anak Mengikut Islam

from http://myibrah.com/panduan-mendidik-anak-mengikut-islam

1) Jangan pukul anak dari lutut ke atas.

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

 

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w.
“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.
9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.
“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

Saturday, October 29, 2011

Very sarcastic article about engineers in Malaysia.

A very great article about the real situation of engineers in Malaysia.
Sad, but it's the truth :(




So you’re good at maths and science and since the general perception in school is that anyone who isn’t in the science stream is dumber than those who are, you somehow ended up in it anyway because your mom would like to avoid the embarrassment of telling other mothers that you’re in the economics class.

Then there’s the biology part where, by default, you should either be a doctor, pharmacist or something along the line, but since you’re not in the mood of cutting up people, looking at rectums, smelling blood or dealing with old people, you wonder what in the world should you do with these good results of yours. You want something which isn’t as difficult as, say, “Theoretical Physics” yet at the same time has the effect of impressing the chicks in campus by the mere mention of your major, so naturally you ended up in the school of engineering.
Indeed, while going through triple integrals and rearranging alphabets in a mathematical formula, you began to day-dream that someday you will be the next Steve Jobs, loved and revered all over the world – thanks to the gadgets and devices you designed or invented, used by millions around the world, being worshipped by throngs of cultist hipsters who are actually nerd wannabees that ended up in arts and design.
Indeed as you have guessed it by now, this article is for those of you in freshman year who still have a chance to turn back, or for that student who is currently pulling an all-nighter for that big electromagnetics exam tomorrow and somehow stumbled upon this. This is an inscription, an oracle, a prophecy of what may lie in your near future. Do continue reading but let this technological soothsayer warn you: what you read may make you a little insecure, disheartened and perhaps a bit confused. Do forge ahead young Padawan, but do it at your own peril. Now since we’re done with the cool wordy disclaimer, let’s carry on.
Move a few years forward and voila! you’ve graduated – either you end up with flying colours or repeating several papers and have to extend your studies; either way, it’s fine, as you will find out later it really doesn’t matter for the real race isn’t really about getting three point something-something; rather it’s navigating your way through countless of obstacles that you never thought of, like figuring out the exact diameter of a screw that is small and light enough for an ant to carry yet can hold things together in an earthquake.
After you went through the awkward interviews and once the hype is over, while sitting in your production line, looking at your computer screen or standing in your construction site, you began to realise several things. For one, engineering isn’t what you thought it would be; you realise that this isn’t the 80s and early 90s where engineers were the revered choice for a career path of your girlfriend’s parents. In fact, you probably began to question all those years spent on physics and maths when you learn that the dude who operates the knobs and buttons in a recording studio is called a “sound engineer”.
Here are the hard cold facts: if you’re lucky (or smart enough) you may end up in oil and gas and earn sweet amounts of money. But most of you will either end up in production lines, construction sites, R&D labs, communications, field work or maintenance and services. You began to realise that the average starting salary for an engineer here has been stagnant for more than 10 years and that teachers earn more than you do these days (for starters, at least).
Materialistic rewards
Some of you, after a couple of years, will leave your job; quite a number of you, once realising that the workload is lighter and fantasise about working half-day, will quit your job and become lousy teachers, while some may go into banking as bankers love smart people who understand maths. The clever but not so smart ones may end up in various investment and MLM (multi-level marketing) schemes because you fantasise about driving a German car. It is at this point when you realise that you’re actually Steve Wozniak and not Jobs. Everybody recognises the face of the guy doing the presentation yet nobody knows the name of the engineer that made that thing possible.
But then there are those who stay all the way; now why do they do that, you may wonder? Is it because they have got no other option, hence they’re stuck there? Probably, but perhaps they saw something that no one else saw, felt something that no one else felt or understood, experienced something that others did not – the satisfaction of making, building or doing something. The satisfaction of seeing and having taking part in the transformation of a swamp or an empty plot of land into a school, a hospital or homes where families live in. Making sure those trains arrive and leave on time so that people can commute on time and with ease. Knowing that redesigning something, making things work better, ensuring that things are more affordable and cleaner somehow gives a sort of satisfaction that very few get to witness.
You know, it is somewhat comical when people fantasise about Harry Potter doing magic seemingly out of thin air; yet engineers do more wonders: sending information, sounds, colours and pictures by harnessing the ability of magnetic manipulation and they don’t even need to wave any wand.
You see, chances are no one will remember you and, in all honesty, if your goal is to be wealthy quickly, chances are you’re in the wrong place. Indeed, there are many engineers who made it and became wealthy but materialistic rewards are merely a by-product of a nobler goal – and that goal is to make, design or build something. Though engineers are often perceived to be cold and calculative, they are actually passionate people. Unlike poets and musicians, engineers express it not in words or melody but in the work that they do.
Engineers here are overworked and underpaid, in most cases at least, but it really isn’t that bad, honestly speaking. I once saw a documentary on bridges and at the end of it, they interviewed this old Japanese engineer who was once a part of this big suspension bridge project which became a lifeline between two cities. He ended his interview with this remark: “I brought my grandson to look at it and one of my greatest joys was to point at that great bridge and tell him that I help built that thing.”
Britain may have the most eloquently brilliant politicians in the world but they come nowhere near when compared to Germany, France and Japan.
And so I shall leave you with that.
Engineers may be overworked and underpaid but they say writers are worse off. You know what’s even sadder than that? An engineer who is also a part-time writer.

source:
http://www.freemalaysiatoday.com/2011/10/27/so-you-want-to-be-an-engineer/

Wednesday, September 21, 2011

Persediaan menguruskan URI baby:)

Sedikit artikel mengenai cara menguruskan URI cara moden:)

BAGI mereka yang baru saja bergelar ayah, selain gementar ketika kali pertama melaungkan azan atau iqamat di telinga bayi, pastinya perasaan itu lebih bertambah tatkala menerima bungkusan daripada jururawat yang di dalamnya terkandung uri bayi. 

Pasti mereka tertanya-tanya bagaimana menguruskan uri kerana sebelum ini tidak pernah diberitahu mengenai�nya. Ada yang mengambil jalan mudah dengan menyerahkan kepada ibu, nenek atau bidan kampung untuk dibersihkan dan ditanam dengan alasan tidak tahan melihat darah atau jijik untuk membasuhnya.
Ramai ibu bapa membuat persediaan menyambut kelahiran bayi dengan menye�diakan pelbagai kelengkapan tetapi terlupa mendapat�kan maklumat mengenai cara menguruskan uri mengikut syariat Islam sebenar.

Oleh itu muncullah pelbagai cara yang menjadi amalan di kalangan masyarakat Melayu, seperti uri yang ditanam bersama pelbagai benda seperti jarum, paku dan kain batik berfungsi untuk melindungi bayi.



Malah di sesetengah kawasan penanaman uri dipasang lilin pada waktu malam selama tujuh malam bagi mengelak kejadian pelik menimpa bayi.


Mengikut kepercayaan masyarakat zaman dulu, uri haruslah dibasuh bersih sehingga tiada darah tertinggal. Kemudian tempurung kelapa yang dicuci luar dan dalam dijadikan bekas mengisi uri ini. Tempurung berisi uri perlu dibungkus dengan kain putih dan diletakkan di dalam lubang yang digali di halaman rumah.

Sebelum lubang dikambus, paku, jarum dan asam keping yang diikat bersama ditanam sekali.

Barangan ini adalah simbolik melindungi uri daripada dihurung ulat di dalam tanah. Tidak habis di situ, tradisi diteruskan dengan menghidup�kan bara api di permukaan tanah tempat uri ditanam kerana dipercayai mampu mengelak bayi mengalami kembung perut dan menangis sepanjang malam.

Mereka percaya uri yang ditanam mempunyai ‘hubu�ngan’ dengan kehidupan bayi yang baru lahir. Selain itu, uri akan dibungkus menggunakan sarung bantal terpakai dan sebatang paku bagi mengurangkan masalah bayi menangis malam.

Menurut Pengarah Urusan ANP Solutions, Ade Azreena Mahadi, secara saintifik uri atau plasenta adalah ‘sarung’ yang terbentuk di dalam rahim ketika kehamilan dan bersambung dengan bayi menerusi tali pusat agar janin mendapat oksigen dan makanan daripada ibunya.

Oleh kerana ia sebahagian daripada tempat bayi maka ia bersih dan perlu diperlakukan dengan baik seperti ditanam� dan tidak ditinggal�kan merata-rata bagi me�ngelak dimakan anjing atau binatang lain.

Berdasarkan pengalaman sendiri, Ade Azreena meng�akui dia turut melepaskan tanggung�jawab menguruskan uri kepada ibu mentuanya ketika melahirkan anak pertama.

“Ketika itu saya dan suami tidak terfikir menye�diakan kelengkapan menguruskan uri dan menyerahkan kepada ibu saja.

“Lama kelamaan selepas melihat rakan turut mengalami masalah sama, saya terfikir mengapa peralatan menguruskan uri tidak dijual di pasaran. Jika ada sudah tentu tidak perlu bersusah payah mencarinya,” katanya.

Ujar Azreena set asas pengurusan uri di pasaran itu, sama seperti set beng�kung dan pakaian bayi, set pengurusan uri juga harus disediakan lebih awal sebelum kelahiran.

Selepas mendapatkan pandangan agama maka lahirlah set asas pengurusan uri Grandma Secret yang baru saja dilancarkan dua bulan lalu.

Set berharga RM35 itu mengandungi bahan asas seperti periuk tanah, garam, asam jawa, kain putih dan sarung tangan getah. Fungsi periuk tanah adalah untuk meletakkan uri di dalamnya dan memudahkan ditanam supaya tidak dimakan binatang.

Asam jawa dan garam untuk membuang lendir dan darah ketika membersihkannya supaya tidak menarik deria binatang untuk menggali dan memakan uri.

“Uri adalah darah lendir yang keluar ketika melahirkan anak. Justeru bagi memudah�kan cucian, garam dan asam jawa boleh digunakan. Selepas itu barulah dibalut menggunakan kain putih dan dimasukkan di dalam periuk tanah sebelum ditanam. Bagi yang geli memegangnya, mereka boleh menggunakan sarung tangan disediakan,” katanya.

Ade Azreena berharap dengan kehadiran set asas pengurusan uri, ibu bapa terutama yang baru pertama kali mempunyai anak tidak lagi tercari-cari bahan untuk menguruskan uri. Mereka hanya perlu membeli di kedai dan mengikut peraturan yang tertera pada kotak itu.

Walaupun terdapat pelbagai amalan ketika menanam uri, sebenarnya ia lebih kepada kepercayaan yang menjadi amalan sejak turun temurun. Namun sekiranya amalan berkenaan boleh memesong�kan akidah ia adalah haram.

“Jika kita benar-benar percaya bahawa kita kena tanam uri dengan bahan tertentu supaya anak tidak berkudis, mengelak daripada menangis malam dan sawan, keadaan itu jelas bertentangan dengan syarak dan boleh membawa kepada khurafat.

“Misalnya, ada juga yang percaya sekiranya uri ditanam bersama jarum atau paku, ia boleh mengelak daripada gang�guan makhluk halus. Ini jelas salah dan berdosa kerana kita dilarang terus daripada percaya selain Allah,” katanya.

Tambahnya, tiada doa khusus dibacakan ketika menanam uri cukup sekadar membaca Bismillah dan selawat ke atas Nabi Muham�mad saw. Jika ada yang berkata cara menanam uri ada kaitan dengan perilaku anak, ini tidak benar.

Sebenarnya bagi mendapat�kan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak-anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam.

Pada majlis itu juga turut dilancarkan set lengkap pe�ngurusan jenazah Ar-Raudah di bawah syarikat HNZ Industries yang menyediakan peralatan lengkap menguruskan jenazah seperti kain putih, kapas, akar sintok dan kapur barus bagi memudahkan waris menguruskan kematian terutama pada waktu malam.

Menurut Nik Mohd Erizal, dia terpanggil untuk menjalankan perniagaan ini selepas anak saudara meninggal dunia pada jam 2 pagi.

“Disebabkan kedai belum dibuka, jadi sukar untuk menyediakan keperluan sedangkan jenazah perlu dikebumikan keesokan harinya. Selepas mendapat�kan pandangan daripada Majlis Agama Islam Kelantan dan memenuhi semua kriteria ditetapkan barulah saya mencari pembekal bahan untuk dimuatkan dalam Ar-Raudahkit ini,” katanya yang kini memperluaskan pasaran Ar-Raudahkit ke seluruh negara terutama di hospital, masjid dan rumah orang tua.


source: http://www.hmetro.com.my/articles/Elakkotorantanamuri/Article
Related Posts with Thumbnails